Eindelijk eerste steen voor Europees Octrooibureau

RIJSWIJK -Premier Mark Rutte en EOB-directeur Benoît Battistelli hebben woensdag gezamenlijk de eerste steen gelegd voor het nieuwe hoofdkantoor van het European Patent Office (EPO) in Rijswijk.

RIJSWIJK -Premier Mark Rutte en EOB-directeur Benoît Battistelli hebben woensdag gezamenlijk de eerste steen gelegd voor het nieuwe hoofdkantoor van het European Patent Office (EPO) in Rijswijk.

De eerste steen volgt negen jaar na de eerste nieuwbouwplannen voor de locatie in de Plaspoelpolder in Rijswijk. Bureau Xaveer De Geyter Architecten uit Brussel won toen de ontwerpwedstrijd die het Europees Octrooibureau had uitgeschreven. Het 71.000 m² grote en € 280 mln kostende plan haalde het echter niet. Later besloot EPO het project 'design and build' aan te besteden met een lager budget van € 205 mln.

Het glazen gebouw wordt 107 meter hoog en 150 meter lang en krijgt een vloeroppervlak van 80.000 m², goed voor 1750 werkplekken. Het is ontworpen door de Franse architect Jean Nouvel, die wereldwijd al meer dan 80 gebouwen heeft ontworpen. Voor dit project werkte hij samen met de Amsterdammer Diederik Dam.
De TBI-ondernemingen JP van Eesteren, Croon Elektrotechniek en Ingenieursbureau Wolter & Dros, verenigd in het consortium New Main, nemen de bouw voor hun rekening.

'Bijzonder uitgangspunt was, dat EPO alleen functionele eisen stelde', aldus projectdirecteur René Hersbach namens het consortium. 'Het was aan de aanbieders om met een passend ontwerp te komen en via een vooraf omschreven methode aan te tonen dat aan alle eisen van EPO is voldaan. Deze vorm van design and build is vernieuwend in de utiliteitsmarkt. Het stimuleert om volledig integraal te werken. Het onderscheid tussen hoofd- en onderaannemer valt weg, hiermee wordt het ook makkelijker om innovaties in te passen.'
Het consortium vroeg Ateliers Jean Nouvel uit Parijs en Dam Architecten uit Amsterdam om de hoge ambities in hun ontwerp te beantwoorden.

Het huidige pand is sinds 1972 in gebruik en volgens Battistelli volledig afgeschreven. 'Wij waren dringend toe aan een nieuw hoofdkantoor. Het gebouw heeft het einde van zijn levensduur bereikt', zei de directeur bij het leggen van de eerste steen. 'Het budget voor de bouw is € 205 mln en het ontwerp is een gedurfd voorbeeld van moderne architectuur, waarbij duurzaamheid centraal staat.'

Ook premier Rutte was tevreden met de start van het nieuwe project. 'Het is de grootste Europese onderneming in Nederland en een prachtig voorbeeld van innovatie', zei de premier. 'Wij zijn van de vierde plaats opgeklommen tot de derde plaats van meest innovatieve Europese economieën en het afgelopen jaar is het aantal Nederlandse octrooiaanvragen bij het EOB gestegen tot meer dan 7500.'

Het EOB is een internationale organisatie met 38 lidstaten, waaronder alle leden van de Europese Unie, en beschermt de octrooirechten van uitvinders. Het nieuwe kantoor moeten klaar zijn in 2017.