Ger Visser veroordeeld tot 3,5 jaar cel

Ger Visser, voormalig topman van vastgoedontwikkelaar Eurocommerce, is door de rechtbank van Almelo veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf. 

Hij is schuldig bevonden aan oplichting en faillissementsfraude. Zijn zoon heeft een straf gekregen van 1 jaar cel, zijn dochter en echtgenote komen met de schrik vrij. Tegen mevrouw Visser had het Openbaar Ministerie twee jaar cel geëist, tegen zijn dochter 10 maanden cel. 

Eurocommerce was een van de grootste ontwikkelaars van Nederland. Op het moment van faillissement had het bedrijf een schuld opgebouwd van ruim € 700 mln bij banken, de gemeente Almere en bouwbedrijf VolkerWessels. De Rabobank is met een positie van € 300 mln de grootste schuldeiser. De rechter heeft Ger Visser schuldig verklaard aan het schetsen van een onjuist en te rooskleurig beeld van de stand van zaken bij de onderneming. Ook met frauduleuze handelingen (zoals het vervalsen van huurcontracten en aanneemovereenkomten) wist hij van de banken meer geld op tafel te krijgen. Uiteindelijk bleek de positie van Eurocommerce in 2012 onhoudbaar.

Tijdens de rechtzaak heeft Visser toegegeven voor in totaal € 237 mln aan kredieten te hebben ontvangen op basis van valse documenten. Zijn zoon is veroordeeld omdat hij heeft meegewerkt aan het onttrekken van bezittingen en kapitaal aan de boedel van Eurocommerce.