Heerlen fleurt op van pop-up park

Het met leegstand kampende centrum van Heerlen wordt nieuw elan ingeblazen door een pop-up park. 

Het grauwe betonnen plein voor het theater in Heerlen is succesvol omgevormd tot een tijdelijk stadspark, Park Urbana. Het pop-up park moet de discussie over de vergroening van Heerlen-centrum aanzwengelen en uiteindelijk leiden tot een definitief park op deze plek. het park is tot stand gekomen onder auspiciën van IBA Parkstad.  

Het idyllische Park Urbana bestaat uit 400 fruitbomen, tientallen druiven- en bramenstruiken en meer dan 2000 houten pallets die in een bloempatroon op het plein zijn geplaatst. De gestapelde pallets verwijzen naar de typische Zuid-Limburgse heuvels die zo kenmerkend zijn voor de lommerrijke omgeving van Heerlen.

Tevens kan men zich in het park opwarmen voor verschillende wereldacts die optreden op het festival Cultura Nova. In het voorjaar 2017 waaiert het Park Urbana uit over de regio en trekt een groen spoor door Parkstad door de zeven Parkstad-Limburg gemeenten.

LEEGSTAND Het centrum van Heerlen heeft te kampen met grote leegstand door een krimpende bevolking en een kwakkelende economie. Vooral winkel- en kantoorruimte staan steeds vaker en langer leeg. Samen met gemeente Heerlen, provincie Limburg en verschillende andere partners werkt IBA Parkstad aan een herontwikkeling van de binnenstad.

Leegstaande winkelruimte moet in de visie van IBA plaatsmaken voor een groot stadspark en meer woonruimte in en rondom het centrum. IBA Parkstad werkt, onder leiding van planoloog Guido Derks en architect en gewezen rijksbouwmeester Jo Coenen, aan projecten die de regio Parkstad zowel fysiek als ook mentaal een nieuw elan moeten geven.

Het fenomeen IBA is in Duitsland ontstaan en uitgegroeid tot een creatieve aanpak met een bewezen sociaaleconomische impuls voor de betreffende gebieden. IBA is in veel Duitse steden en regio’s, waaronder in Hamburg, Berlijn en Emscherpark, de motor geweest die een omslag in werken en denken in gang heeft gezet.

In Parkstad richt de IBA zich onder meer op het groen in de steden, leegstand, de herbestemming van (religieus) erfgoed en het aanjagen van de economie middels innovatie.