Retailspecial winkelvernieuwers: Amadeus Den Haag

Amadeus aan de Spuistraat, tegenover de Grote Marktstraat, is een project dat tijdens de crisis werd ontwikkeld. Het project werd besproken tijdens het congres van IVBN en Neprom in samenwerking met PropertyNL over winkelvernieuwers.

Ondanks de crisis bleken de woningen (36 koop en 40 huur) ‘als warme broodjes over de toonbank te gaan’, aldus Walter van Leeuwe van Provast. De ontwikkelaar haalde met Primark (8000 m²) een grote huurder binnen. Ook is boekhandel Van Stockum verhuisd van de Herengracht naar deze locatie.

Het Marca-pand uit 1952 maakte een aantal jaar geleden plaats voor nieuwbouw, die met 51 meter veel hoger is dan de oude bebouwing. Alleen de bestaande kelder werd gehandhaafd. Ook het totale programma (21.000 m² bvo en 79 parkeerplaatsen) is omvangrijk.

Het project vergde volgens Leeuwe een investering van € 65 mln. Provast heeft Amadeus samen met ASR Vastgoed Ontwikkeling gerealiseerd op fifty–fifty-basis, met Bedeaux de Brouwer als architect. Het ASR Dutch Core Residential Fund is eigenaar van de huurappartementen en de winkelplint is eigendom van het ASR Dutch Prime Retail Fund.