Minister Hugo de Jonge wil de woningbouw versnellen door het mes te zetten in de trage planontwikkeling en in de bezwaarprocedures.
In een brief met een plan van aanpak (‘Plan van aanpak versnellen processen en procedures woningbouw’) aan de Kamer zegt de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening dat het allemaal ‘te lang’ duurt. Van begin tot opgeleverde woning duurt het soms tien jaar. ‘Het moet en kan korter. (..) Daarvoor is het cruciaal dat we gezamenlijk aan de slag gaan met het sneller, slimmer en efficiënter inrichten van de processen en procedures bij woningbouwontwikkeling.’
De Jonge heeft het in zijn brief over ‘snelkookpansessies’ om de plannen te versnellen. Daarnaast versterking van het ambtenarenapparaat bij gemeenten en provincies en tevens beroeps- en bezwaarprocedures in balans te brengen. ‘Daarbij willen we het not in my backyard-sentiment doorbreken,’ zegt De Jonge. ‘We zijn het aan alle woningzoekenden verplicht om alles te doen wat in ons vermogen ligt om de woningbouw te versnellen.’
In besluitvorming over projecten moeten zowel de belangen van woningzoekenden als van omwonenden worden meegewogen. De bescherming van de belangen van de bezwaarmakers is momenteel beter geborgd dan de belangen van woningzoekenden.
De fase van bezwaar en beroep wordt versneld. In een wetsvoorstel wordt voor de woningbouw beroep in één instantie voor omgevingsvergunningen mogelijk, in plaats van beroep en hoger beroep. Bovendien wordt een beslistermijn van zes maanden vastgelegd.
Via versnellingstafels moeten woningbouwprojecten op stoom blijven. Aan deze versnellingstafels overleggen overheden, woningcorporaties en marktpartijen over de voortgang van de realisatie van de woningbouwopgave. Hierbij worden mogelijke knelpunten besproken en oplossingen gecreëerd.