HIH koopt kantoorgebouw ‘Prins en Keizer’

AMSTERDAM - De Duitse invesmentmanager HIH Global Invest koopt het gebouw 'Prins en Keizer' in de binnenstad van Amsterdam van de ontwikkelcombinatie Borghese Real Estate, Keystone Vastgoed en COD.

AMSTERDAM - De Duitse invesmentmanager HIH Global Invest koopt het gebouw 'Prins en Keizer' in de binnenstad van Amsterdam van de ontwikkelcombinatie Borghese Real Estate, Keystone Vastgoed en COD.

Het gebouw ‘Prins en Keizer’ aan de Vijzelstraat 66-80, tussen de Prinsen- en Keizersgracht, wordt momenteel ingrijpend vernieuwd en verduurzaamd. Het 35.000 m² grote gebouw (inclusief ondergrondese parkeergarage) krijgt het Breeam label ‘Very Good’. De gevel wordt transparanter en de binnenzijde krijgt een industrieel karakter. Prins en Keizer wordt juli 2014 opgeleverd aan de eerste huurders.

Het gebouw is langjarig verhuurd aan onder andere Spaces (12.125 m²), Randstad Nederland (1300 m²), Stek Advocaten (1174 m²), MIcompany (634 m²) en Apcoa Parking Nederland (exploitatie parkeergarage). Apcoa huurt de 140 plaatsen voor 20 jaar. Daarnaast is er nog circa 4900 m² beschikbaar voor verhuur, waarvoor de verkoper met diverse kandidaten in gesprek is.

'De doorslaggevende factor voor de aankoop van het gebouw Prins en Keizer is naast de ligging in het centrum van Amsterdam, de hoeveelheid parkeerplaatsen en de uitstekende bereikbaarheid per openbaar vervoer en auto', aldus Matthias Brodeßer, hoofd acquisitie HIH Global Invest. 'Huurders met een oppervlakte eis van maximaal 3000 m2 kunnen op één vloer worden gehuisvest, in tegenstelling tot de veelal versnipperd beschikbare kantoormeters aan de grachtengordel in Amsterdam. Dit is een duidelijk concurrentievoordeel, nu en in de toekomst.'

De ontwikkelaars kochten het voormalige ABN Amro kantoor, dat begin jaren '70 gebouwd werd, in 2012 van woningcorporatie Stadgenoot en Vesteda. Die wilden het aanvankelijk transformeren tot een woon-werkgebouw, maar zagen hier vanwege een stragegiewijziging vanaf. De ontwikkelcombinatie betaalde toen volgens het Kadaster € 26,75 mln voor het gebouw.

Bij deze transactie werd koper HIH geadviseerd door DRS Makelaars en Houthoff Buruma en verkoper door CMS Derks Star Busmann.