Pararius: Prijsstijging in vrije huursector houdt aan

De huurprijzen van vrije sector woningen in Rotterdam en Eindhoven stijgen de laatste twee kwartalen sterker dan de andere grote steden Amsterdam, Utrecht en Den Haag.

In het afgelopen kwartaal is in Eindhoven een stijging van 12,1% gemeten voor woningen die vrijkwamen voor nieuwe huurders. In Rotterdam was er zelfs een stijging van 14,3% zichtbaar. Dat blijkt uit de laatste kwartaalcijfers van Pararius.

In Eindhoven betaalt een woningzoeker gemiddeld € 14,62 per m² per maand. Verhuurmakelaar Lavinia van Goeth Vastgoed uit Eindhoven zegt dat er veel vraag en te weinig aanbod is. ‘Appartementen in Eindhoven staan steeds korter te huur en mensen staan in de rij voor een bezichtiging.

De huurprijzen in Rotterdam liggen nog hoger: daar betalen nieuwe huurders gemiddeld € 16,50 per m² per maand. De huurprijzen in Rotterdam komen daarmee dichtbij de huurprijzen in Utrecht, waar nieuwe huurders € 16,57 per m² per maand (+4,3%) betaalden. Dit is slechts 7 cent meer dan de gemiddelde huurprijs in Rotterdam. Een jaar geleden was dit verschil nog ruim anderhalve euro.

Amsterdam blijft stijgen, maar gestaag
In Amsterdam, waar eerder een huurplafond in zicht leek, stijgen de prijzen nog steeds, zij het meer gematigd. In de hoofdstad betaalden nieuwe huurders het afgelopen kwartaal gemiddeld € 22,83 per m², een stijging van 3,5% ten opzichte van het derde kwartaal van 2017.

Steden buiten de Randstad in opkomst
Ook in andere steden – voornamelijk buiten de Randstad – zetten de prijsstijgingen door. In twaalf steden steeg de gemiddelde prijs per m² voor nieuwe huurders van vrije sector woningen met ten minste 7%. In Apeldoorn (+15,4%), Enschede (+18,6%) en Almere (+20,5%) stegen de prijzen zelfs sterker dan in Rotterdam. In Enschede en Apeldoorn betaalden nieuwe huurders respectievelijk gemiddeld € 11,15 en € 10,24 per m² per maand. In Almere betaalden nieuwe huurders gemiddeld € 12,59 per m² per maand voor een huurwoning in de vrije sector.

‘De druk op de woningmarkt verspreidt zich als een olievlek over Nederland’, zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius. Middelgrote steden dienen steeds vaker als uitvalsbasis voor woningzoekenden die in overspannen regio’s geen betaalbare huurwoning meer kunnen vinden. ‘Regio Amsterdam is daarvan een goed voorbeeld. Eerst stegen de prijzen in Amsterdam, waardoor mensen naar gebieden als Haarlem en Alkmaar trokken. Inmiddels is de hele regio rondom Amsterdam zo duur dat veel woningzoekenden gedwongen worden buiten de regio te huren. In Haarlem zijn de huurprijzen inmiddels opgelopen tot € 18,86 per m² per maand. Dat is € 2,29 meer dan in Utrecht, waar de gemiddelde huurprijzen per m² liggen op € 16,57. Dit laat zien dat een middelgrote stad in de buurt van de hoofdstad, zoals Haarlem, omhoog wordt getrokken worden door de hoge huurprijzen in Amsterdam. Almere is dan een goedkoper alternatief in de buurt van Amsterdam’, zegt De Groot.

Koopsector stijgt tweemaal zo sterk
Landelijk betalen huurders die een nieuwe woning in de vrije huursector betrekken gemiddeld 5,3% meer dan een jaar geleden. Dat is gemiddeld € 16,04 per m² per maand. In de koopsector stegen daarentegen de huizenprijzen in dezelfde periode tweemaal zo sterk met 10,3%, terwijl het aanbod met 30,3% is gedaald (NVM: Marktinformatie koopwoningmarkt Q3 2018). De schaarste in de koopsector heeft directe invloed op de huursector. Meer mensen maken aanspraak op huurwoningen in de vrije sector, wat een prijsopdrijvend effect veroorzaakt.