Hans Copier: nog wel geld om verhuurkansen te verhogen

Hoewel Propertize geen bankstatus meer heeft, wil ze voor investeringen om de verhuurkansen te verbeteren nog wel geld vrij maken. De investering moet echter wel proportioneel zijn. Dat zegt Hans Copier in een exclusief interview met PropertyNL.

"Hoewel Propertize geen bankstatus meer heeft, wil ze voor investeringen om de verhuurkansen te verbeteren nog wel geld vrij maken. De investering moet echter wel proportioneel zijn. Dat zegt Hans Copier in een exclusief interview met PropertyNL.

Voor financiering van nieuwe projecten moeten klanten ergens anders zijn, zegt Copier, die sinds juni 2013 CEO van Propertize is. 'Als een klant een gebouw heeft dat eerst gesloopt moet worden voordat er een huurder in kan, dan zeg ik: probeer behalve de huurder dan ook maar de belegger/financier te regelen. Dat doen we dus niet. Je praat dan namelijk in essentie over grond met een ontwikkelingspositie. Wanneer een winkelcentrum alleen met een stukje uitbreiding aantrekkelijk te maken is, dan zijn we van de partij, maar weer niet wanneer de helft van de waarde van ons onderpand geïnvesteerd moet worden.’

Voor € 800 mln afstoten
Propertitze, de vastgoedfinancier die sinds vorig jaar in overheidshanden is, wil op korte termijn voor € 800 mln aan vastgoed en leningen afstoten. Het gaat om 13% van de portefeuille, voornamelijk buitenlands vastgoed en C-kantoren in Nederland. Volgens Copier zijn dit projecten die veel managementaandacht vereisen en waar ook op termijn weinig waarde aan toe te voegen is.

Bijna een kwart van de financieringsportefeuille (totaal € 4,9 mrd) bestempelt Propertize als gezonde leningen (€ 1,3 mrd). Verkoop is mogelijk, maar zeker niet noodzakelijk. De overige 64% betreft de 'waardebehoud-portefeuille' (€ 3,6 mrd). 'Daaraan kunnen we met veel energie waarde toevoegen', aldus Copier.

Vastgoed op de balans
Propertize heeft naast de leningenportefeuille van € 4,9 mrd voor € 800 mln aan vastgoed op de balans staan. Dit vastgoed moest worden overgenomen omdat de eigenaar of ontwikkelaar niet meer aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen of failliet ging. Propertize is onder andere eigenaar van een portefeuille met 1000 woningen, winkelcentrum The Wall (beiden van Lips), New Babylon (Fortress) en Elval in Luxemburg (Multiplan).

Nationalisatie
Vanwege de grote verliezen bij SNS Property Finance werd SNS Reaal februari vorig jaar genationaliseerd. De Nederlandse Staat verstrekte een garantie van circa € 5 mrd om SNS Property Finance los te maken van het bankverzekeringsconcern. Op 30 december 2013 werd de vastgoedfinancier omgedoopt tot Propertize en ondergebracht bij NL Financial Investments, de door de Staat opgerichte stichting die tevens enig aandeelhouder is van ABN Amro, SNS Reaal en ASR Nederland.

Propertize heeft 10 jaar de tijd om de leningen- en vastgoedportefeuille af te bouwen. Met een fundingprogramma haalde het bedrijf € 3,9 mrd aan externe financiering op. Hiermee kon de lening van € 4,1 mrd van SNS Bank worden afgelost.

Lees het hele interview met Hans Copier in PropertyNL magazine no. 9."

Laatste nieuws

Evenementen