Amvest blaast Stationsplein Eindhoven nieuw leven in

De gemeente Eindhoven heeft het plan ‘District E’ van belegger en ontwikkelaar Amvest gekozen voor herontwikkeling van de Stationsomgeving Zuidplein.

Met haar plan ‘District E’ overtuigde Amvest een brede groep van beoordelaars op de onderdelen ruimtelijk en programmatisch ontwerp, gebiedsvisie, het aandeel sociale woningbouw, de interactie met de stad en het grondbod. Het plan is ontworpen door architectenbureau Powerhouse Company in samenwerking met ZUS (Zones Urbaines Sensibles).

 
 
In de visie van Amvest is voor de gewenste dynamiek een sterk programma nodig in een open gebouw met een ‘ademende’ openbare ruimte. De programmering komt in handen van een curatorgroep, waarin economische en culturele spelers de programmering helpen bepalen en up-to-date houden.
 
District E omvat circa 450 woningen. Ongeveer 20% daarvan wordt sociale huurwoningen waarvoor de Eindhovense corporatie Woonbedrijf de beoogde eigenaar is. De overige woningen komen in hoofdzaak in de vrije sector.
 
Van het totaal vloeroppervlak is circa een derde bestemd voor publieke en commerciële functies (niet-wonen). In de ene toren komt een debat- en ontmoetingscentrum. In de andere een exporuimte. De derde krijgt een stadslobby met hotel. Voorts zijn er winkeltjes, horeca en werk- en studeerplekken. De jongste Eindhovenaren krijgen een straat met zogeheten tinker spaces: technische knutsel- en experimenteerruimtes voor de jeugd.
 
 
Met de selectie van Amvest start het proces van de verdere uitwerking van het plan. Dat begint met het sluiten van een overeenkomst voor de verkoop van de benodigde grond en voor het borgen van alle verwachtingen en toezeggingen in het plan voor 'District E'. Amvest heeft als onderdeel van de competitie een plan van aanpak opgesteld voor de interactie met belangstellenden en belanghebbenden, dat moet leiden tot de best mogelijke inpassing en uitwerking van de plannen. In het najaar start de participatie met een open dag.