The Edge: vlaggenschip van OVG en voorbeeld van de nieuwe strategie

"Samen met AKD is Deloitte gehuisvest in het meest duurzame en innovatieve kantoor ‘ter wereld’, zo claimt Coen van Oostrom, ceo van OVG. Het gebouw is een voorbeeld van de [link=""nieuwe strategie""]http://www.propertynl.com/index-newsletter/interview-coen-van-oostrom-ovg-wil-internationaal-doorbreken-met-het-slimste-kantoorconcept/[/link] van OVG waarbij de ontwikkelaar mikt op nieuwe, slimme gebouwen."

"Samen met AKD is Deloitte gehuisvest in het meest duurzame en innovatieve kantoor ‘ter wereld’, zo claimt Coen van Oostrom, ceo van OVG. Het gebouw is een voorbeeld van de nieuwe strategie van OVG waarbij de ontwikkelaar mikt op nieuwe, slimme gebouwen.

In december 2014 is The Edge door Breeam beoordeeld met de kwalificatie ‘Outstanding’. Het gebouw heeft volgens het oordeel van Building Research Establishment (BRE), de wereldwijde beoordelaar van duurzame gebouwen, de hoogste score voor nieuwe gebouwen ontvangen die ooit is afgegeven (98,36%).

Speciaal ontwikkeld
Het gebouw zit vol met technologie: als eerste kantoorpand van deze omvang is the Edge voorzien van een zogenaamd ‘connected lighting system’, een LED-verlichtingsinstallatie aangestuurd door multi-sensors die per twee armaturen in het gehele gebouw gerealiseerd wordt en gevoed wordt door CAT6-bekabeling. Dit verlichtingssysteem is in samenwerking met Philips en Deloitte speciaal voor The Edge ontwikkeld. Elk LED-armatuur en elke multi-sensor heeft een eigen IP-adres en is gekoppeld aan het gebouwbeheerssysteem. De multi-sensoren meten behalve daglicht ook beweging, temperatuur en infrarood. Door het fijne grid dat ontstaat met deze multi-sensoren kan The Edge beschikken over een bulk aan data waarmee, eveneens op fijnmazig niveau, het gebouw gemeten, gemonitord en gemanaged kan worden.

De facilitair managers van The Edge krijgen een dashboard waarop zij ‘real-time’ de bezetting in het gebouw kunnen meten. Dit wordt grafisch weergegeven met zogenaamde ‘heat-maps’ en dit kan inzichtelijk gemaakt worden op werkplekniveau, op verdiepingsniveau of op gebouwniveau. Behalve bezetting kan ook het energieverbruik c.q. de energiebesparing op deze verschillende niveaus gemeten worden. Voorbeelden zijn het elektraverbruik per 10 m², het aansturen van schoonmaakdiensten of het actief managen van bezettingen op (delen van) verdiepingsvloeren.

Alles gekoppeld aan multi-sensor
Niet alleen de verlichtingsinstallatie is gekoppeld aan de multi-sensor, ook de verwarming, de koeling en de luchtbehandelingsinstallatie zijn aan dit systeem gekoppeld. Wanneer geen beweging gedetecteerd wordt door de multi-sensor wordt de verlichting die gekoppeld is aan deze sensor uitgeschakeld, gaat de verwarming c.q. koeling naar het energiezuinige setpoint en gaan de luchtkleppen van de ventilatie op ‘stand by’.

Medewerkers in The Edge kunnen het ‘connected lighting system’ ook individueel gebruiken. Via zijn smartphone of tablet kan elke medewerker het verlichtingsniveau en de temperatuur van de eigen werkplek regelen. Aan de hand van een dagelijks, wekelijks of maandelijks rapport kan elke individuele medewerker zijn energieverbruik inzichtelijk maken en ‘benchmarken’ ten opzichte van het gemiddelde energieverbruik van de overige medewerkers. De gedachte hierbij is dat medewerkers zich bewust worden van hun individuele energieverbruik en de mogelijkheid om hier invloed op uit te oefenen. "