Zuid-Holland diep verdeeld over bouwen in het Groene Hart

Wethouder Gerard van As uit Alphen aan den Rijn leek vorig jaar eindelijk groen licht te hebben voor nieuwe woningen in de Gnephoek. PvdA-gedeputeerde Anne Koning komt daar daags voor de Provinciale Statenverkiezingen echter op terug. Bouwen in het Groene Hart zorgt voor een scheiding der geesten in Zuid-Holland blijkt ook uit een poll door PropertyNL. 

Trots was Van As toen woonminister Hugo de Jonge in oktober 2022 instemde met een advies van Delta-commissaris Wim Kuijken waarin deze de bouw van 5.500 woningen in de polder Gnephoek verantwoord achtte. Na 50 jaar plannenmakerij zou het puzzelstukje voor de Noordwesthoek van Alphen dan eindelijk worden gelegd. 

De provincie leek schoorvoetend in te stemmen met de visie van De Jonge en stelde een verdere uitwerking van de plannen door de gemeente af te wachten. De provincie zou kritisch gaan meekijken, ook omdat er aan het bouwne in de polder haken en ogen zouden zitten. 

'Onnodig, onwenselijk, onbetaalbaar'

Dat kritisch meekijken leidt volgens gedeputeerde Anne Koning (PvdA) bij voorbaat selchts tot één conclusie: wat de PvdA betreft wordt er ondanks het groene licht van De Jonge alsnog niet gebouwd in de Gnephoek. Koning noemt het plan, kort voor de stembusgang voor Provinciale Staten 'onnodig, onwenselijk en onbetaalbaar.' Volgens haar kan Alphen binnen de stadsgrenzen nog voldoende bouwen en zullen woningen in de Gnephoek slechts met veel vertraging kunnen worden opgeleverd vanwege onder meer de de bodemgesteldheid. 

Lees ook: 2022: Het jaar van de wethouder die wel slaagde

Van As (Nieuw Elan) is flabbergasted door de campagneboodschap van Koning, hoewel deze een herhaling van zetten is. Hij wijst er op dat Alphen, in lijn met het advies van Kuijken juist wil aan bouwen op de stevige grondlagen aan de randen van de polder. Hij vermoedt kwade opzet bij Koning en de provincie die wél voor een vijfde dorp bij de Gemeente Zuidplas zouden zijn omdat de provincie zelf daar een stevige aandeel in de grondbank heeft.

Verkering PvdA en GroenLinks

Complicerende factor voor de plannenmakerij in Alphen is de verkering tussen PvdA en GroenLinks, ook in de provincie. De lokale fractie van GroenLinks in Alphen stapte begin voor jaar zelf uit het college omdat het überhaupt niet wil bouwen in de polder. Wel lijkt de VVD de gedoodverfde winnaar te worden in Zuid-Holland. De liberalen steunen woningbouw in de Gnephoek. 

Lees ook: Ontwikkelen beneden N.A.P.: Venetië en Dordrecht bestaan nog steeds

Bouwen in het Groene Hart van Zuid-Holland, de drukste provincie van ons land, is bij uitstek een kwestie die de geesten bij de ruimtelijke ordening hopeloos verdeeld, zo bleek ook uit een poll die PropertyNL op LinkedIn uitzette. 

Volgers PropertyNL verdeeld

Op de vraag of er gebouwd mag worden in het Groene Hart antwoorde 40% welisaar volmondig ja met als argumentatie dat er dringend nieuwe locaties nodig zijn.Voor 31% is het bouwen in de groene long van de Randstad een no go. En als er dan toch gebouwd moet worden in de polder, geldt voor 29% dat dit alleen mag aan de randen van de bestaande stad. Zo bezien is voor een nieuw vijfde dorp bij Zuidplas nauwelijks draagvlak bij de volgers van PropertyNL.