Zorgen om buitenlandse lening in Nederlands winkelvastgoed

Een gesecuritiseerde lening op zes secundaire winkelpanden in Nederland zal slechter presteren dan verwacht, aldus Kroll Bond Rating Agency (KBRA), dat de deal vorig jaar beoordeelde.

De lening van Goldman Sachs aan hedgefonds Castlelake in de Kanaal CMBS Finance 2019 (€278 mln), vertegenwoordigt 50,4% van de securitisatie. Ongeveer 78,1% van de lening is blootgesteld aan winkelvastgoed.

Hoewel Nederland retailers meer de ruimte heeft gegeven om tijdens de Covid-19 crisis open te blijven dan de meeste andere Europese landen, meldde KBRA dat meer dan de helft van de huurders die het onderpand voor de lening voor hun rekening nemen de deuren tijdelijk heeft gesloten. De grootste huurder per gebied, Media Markt, handelt nog steeds, maar andere belangrijke retailers zoals H&M hebben al hun Nederlandse winkels gesloten. KBRA heeft berekend dat het eventueel uitblijven van rentebetalingen gedurende ongeveer 18 maanden opgevangen kan worden door een bestaande liquiditeitsfaciliteit die de tekorten kan dekken.

De beoordeling 'ondermaats' is geen neerwaartse bijstelling, maar als er een significante daling van de waarde van activa of een langdurige onderbreking van de betaling zou optreden, behoort een neerwaartse bijstelling wel tot de mogelijkheden, aldus het ratingbureau.

Het winkelvastgoed van Castlelake bevindt zich in steden buiten de Randstad: in Spijkenisse, Veenendaal, Venlo, Helmond, Assen en Deventer.