Woningtaxaties door EU-regels vanaf juni 2021 fors duurder

Door nieuwe richtlijnen van de Europese Bankautoriteit (EBA) wordt de woningbezitter per 1 juni 2021 met aanzienlijk hogere taxatiekosten opgezadeld.

Bij iedere wijziging van de hypotheek is het verplicht om een nieuw taxatierapport op te laten maken. Er mag niet langer modelwaardig worden getaxeerd, terwijl dit in de huidige situatie wel gebruikelijk is bij het oversluiten van de hypotheek, zelfs een WOZ-verklaring van de gemeente volstaat in dit geval. De EBA wil met de nieuwe richtlijn de risico’s voor de banken beperken.  

Dat stelt BIJN.nl, leverancier van woondiensten. Per 1 juni moet de taxateur ook met een nieuw taxatiemodel gaan werken. Dit nieuwe model is ontwikkeld door de taxatiebranche en de geldverstrekkers en levert een uitgebreider taxatierapport op. De kosten van een taxatierapport worden met het nieuwe model verdubbeld.  

Waarom wordt het taxatierapport eigenlijk duurder?
Het nieuwe taxatiemodel is ten opzichte van het huidige model enorm uitgebreid. Er zal meer aandacht voor duurzaamheid en de bouwkundige staat van de woning komen. Met het rapport krijgt de klant inzage in bijkomende kosten en risico’s op het gebied van verduurzaming, herstel van onderhoudsachterstand, eventuele funderingsproblematiek en overige bouwkundige gebreken van de woning. Een taxateur is nu gemiddeld 4 uur bezig met opname en uitwerking van het rapport. In de nieuwe situatie is de verwachting dat dit 8 uur voor een eengezinswoning zal zijn en 12 uur voor een vrijstaande woning. Hierdoor nemen de kosten van een rapport toe tot € 800 á 1200 per rapport.  En wie de hypotheek wil oversluiten, moet gezien de nieuwe richtlijnen van EBA wederom een uitgebreid rapport laten maken.

Minister Ollongren heeft recent vragen van de kamer beantwoord. Uit de antwoorden blijkt dat er waarde wordt gehecht aan goede taxaties, waardoor kopers niet meer zullen lenen dan verantwoord is en dat de kopers een goede objectieve waardebepaling van de woning krijgen. Een mooi streven, maar woningbezitters hebben straks bij iedere wijziging van de hypotheek een verplichte, fysieke, uitgebreide taxatie nodig. 

En dit zou allemaal zijn ingesteld om risico’s van de banken te beperken. Binnen Europa heeft Nederland echter de hoogste hypotheken met het laagste uitvalpercentage. Risico's voor banken zijn al relatief gering.