Winkelleegstand Amsterdam in 2022 naar 14,6 procent

De leegstand van winkelpanden in Amsterdam zal naar verwachting de komende twee jaar fors stijgen naar 14,6% in 2022.

Totdat de coronapandemie losbarstte was dat 5,5 procent. De bij toeristen zeer populaire binnenstad had zelfs nauwelijks tot niet met leegstand te maken. Daar lijkt nu snel verandering in te komen, aldus Gertjan Slob, onderzoeker bij Locatus die in december 2020 met het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een omvangrijke studie over winkelleegstand publiceerde. ‘Toen we dit rapport schreven, wisten we niet dat er nog een lockdown voor winkels zou komen. Dus ik denk dat de cijfers zelfs nog iets negatiever uitvallen’, zegt hij in de Amsterdamse krant Het Parool.

Geen toeristen meer
Amsterdam wordt net als andere steden geraakt door de lockdown, waardoor de winkels al sinds half december 2020 dicht zijn. De hoofdstad wordt volgens Slob echter nog harder getroffen vanwege het hoge aantal internationale toeristen dat voorlopig niet meer terugkeert. ‘Het gevolg is dat de waarde van het winkelvastgoed en de huren dalen.’

Makelaars zien dat de markt hier al op anticipeert. Zo is er voor nieuwe huurders nu opeens veel meer bespreekbaar, van huurvrije periodes tot covidclausules over gedeelde huur bij nieuwe uitbraken.

Kansen
Verschillende makelaars zijn wat minder pessimistisch dan onderzoeker Slob van Locatus en verwachten een kleinere stijging van de leegstand de komende paar jaar. Dat komt onder meer omdat er onder nieuwe winkeliers voldoende animo is voor leegstaande panden in Amsterdam’, aldus Robert Bleekemolen van makelaardij B&O Retail in het Parool. ‘Van zowel middenstanders als webwinkels die ook offline beschikbaar willen zijn voor hun klanten.’

De groeiende leegstand in de Amsterdamse retailsector biedt andere partijen daarom juist weer kansen. Zo opent modemerk Labfresh binnenkort een flagshipstore op een prominente plek op de Van Baerlestraat. ‘In 2019 had Labfresh nooit zo’n betaalbaar huurcontract kunnen afsluiten’, zegt Bleekemolen in de Amsterdamse krant. De verhuurder heeft volgens hem flink in het pand geïnvesteerd en het mooi afgewerkt, onder meer met een trap van 70.000 euro, om het modemerk in het pand te krijgen. 

Dat geldt bijvoorbeeld  ook voor een middenstander als delicatessenwinkel Nixx’. Die betrok vorig jaar volgens de makelaar een pand in de chique Cornelis Schuytstraat in Amsterdam-Zuid tegen een huurprijs die 25 procent lager ligt dan voor corona.