Wethouder Van der Burg: alleen A10 in Zuidasdok was fout besluit

Het besluit om in het Zuidasdok alleen de weg ondergronds te brengen is ‘fout’. Tot deze ontboezeming kwam de Amsterdamse wethouder van onder andere Ruimtelijke Ordening en Stadsdeel Zuid, Eric van der Burg.

Hij deed zijn uitspraak maandagmiddag op de lustrumbijeenkomst van Hello Zuidas. ‘De keuze om in het Zuidasdok alleen de weg een plek te geven en niet gelijktijdig ook het spoor is fout’, zei hij in een korte toespraak. Desgevraagd zei hij na afloop dat het nu tien jaar gaat duren voordat de politiek een besluit zal nemen om de naastliggende railverbindingen alsnog ondergronds te brengen. Daar wordt in de aanleg van het dok bouwkundig overigens wel al rekening mee gehouden.

Van der Burg plaats zijn opmerking in de maand dat de aanleg van het Zuidasdok, een project van ruim € 900 mln, definitief is aanbesteed. Ooit was het de bedoeling ter hoogte van de Zuidas zowel de A10 als de metro- en spoorverbindingen ondergronds te brengen. Klaas de Boer, tot 1 januari dit jaar directeur van Bureau Zuidas, zei in zijn afscheidsinterview met PropertyNL blij te zijn dat de stad en provinciale en landelijke overheden op het dieptepunt van de financiële crisis toch geld beschikbaar hebben gesteld om in ieder geval het wegverkeer bij de Zuidas ondergronds te brengen.

Volgens Van der Burg wordt een politiek besluit voor het ondertunnelen van de sporen de komende jaren overigens wel voorbereid. Maar daarvoor zal in het regeerakkoord een reservering moeten worden getroffen en dat zal bij het komende regeerakkoord zeker niet het geval zijn. Daarnaast veronderstelt hij dat de politiek pas een besluit durft te nemen als de aanleg van het nu geplande Zuidasdok achter de rug is en de investeringen zijn besteed.

Van der Burg blijft voorstander om ook de rails op de Zuidas ondergronds te brengen. De stad is naarstig op zoek naar nieuwe bouwkavels. Sinds 2000 is het aantal inwoners met ruim 100.000 toegenomen. Het dak van een overkapping van de A10 over de volle breedte had de Zuidas ruimte geboden voor nieuwe woningbouw en nieuwbouw kantoren. Nu wordt op het dak van de A10 een parkachtige omgeving gerealiseerd, doorsneden door rails van trein en metro.

In de visie van de wethouder komt de stad ook voor het besluit te staan de A10-west deels te overkappen. Ook dit is noodzakelijk om nieuwe bouwgrond te krijgen, terwijl tegelijkertijd de uitstoot van het autoverkeer beter afgevoerd kan worden. In zijn visie wordt de functie van ringweg die de A10 nu heeft, de komende jaren overgenomen door de net aangelegde A5 tussen Badhoevedorp en Schiphol en de A9, die ter hoogte van Amstelveen wordt overkapt en in Amsterdam Zuidoost momenteel ondergronds wordt gebracht.

De komende jaren voorziet hij dat niet langer Amsterdam CS de meeste reizgiers te verwerken krijgt, maar het nu te bouwen station Amsterdam Zuid. De Zuidas zal naar hij verwacht uitbreiden in westelijke richting en de sprong over de Amstelveenseweg en de Schinkel maken.