Waarom de Mipim toch doorgaat

Afgelopen week was er een mini-Mipim in Cannes, met 10% van het aantal bezoekers, maar wel met een overlevingsscenario, volgens de hoofdredacteur van PropertyNL, Wabe van Enk.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 29 september 2021

‘Gaat de Mipim niet failliet’, zo vroeg een vroegere standhouder van het vastgoedfestival in Cannes zich af. In 2020 en 2021 kon de beurs in maart vanwege corona niet doorgaan en de nazomer-Mipim beloofde van het begin af aan niet veel meer dan mooi weer, dat ook in Nederland voorradig was.

Rome en Barcelona
De Nederlanders lieten het fors afweten, maar daar moet de Mipim het al jaren niet meer van hebben. Vorige Mipims steunden op de Verenigde Arabische Emiraten, Turkije en Rusland – landen waar de Expo in München moeilijk grip op krijgt. Dit jaar steunde de beurs op Rome en Barcelona. De laatste stad heeft met het Barcelona Meeting Point ooit nog een gooi gedaan om ook het internationale vastgoed aan zich te binden, maar kiest nu ook voor het adagium ‘wat Cannes kan, kan Cannes alleen’.
Bijna alle hotels liggen op loopafstand van het Palais des Festivals, waardoor de beurs slechts een onderdeel is van het netwerk en niet de hoofdmoot, zoals bij Expo en Provada. Dat wekt ook wrevel op. De organisatie koopt alle hotelkamers en ligplaatsen voor de jachten op, zodat alles in het teken staat van de vastgoedbeleving – met navenante prijzen.

Boatshow
Dat was afgelopen week allemaal niet het geval. Cannes had zijn eigen Rolls, Ferrari en Lamborghini-collectie, maar niet van vastgoedeigenaren. Het ging de meeste mensen om een beurs met jachten, om vervolgens te klagen dat het niveau van de beroemde boatshow van Monaco niet gehaald werd. Dit keer was er voor het vastgoed een kleine beurs van twee dagen in plaats van vier, gericht op Europa.
De Mipim kan tegen een stootje. De beurs is onderdeel van Reed Exhibitions, met ook vastgoedbeurzen in de VS en India, en straks komt weer de Mapic voor de retail in Cannes. Belangrijker voor de stabiliteit is dat Reed Exhibitions deel uitmaakt van Relx, het vroegere Reed Elsevier. Dat bedrijf is kerngezond. Op de heenweg in het vliegtuig zag ik dat Relx een ultimate high op de beurs noteerde. Beleggers betalen voor het bedrijf, ondanks het verliesgevende beurzenzusje met zijn vastgoedbeurzen, 30 keer de winst. Daarvan vallen vastgoedmensen van hun stoel. ‘Onze’ vastgoedfondsen, zoals Wereldhave en Eurocommercial, zitten ruim boven de zeven, terwijl Unibail-Rodamco op slechts 6,4 uitkomt.

Consumentenonderzoek
Maar we willen weten of met de winkels toch weer goed zal komen. Bij gebrek aan vastgoedprofessionals heb ik in het vliegtuig daarom een consumentenonderzoek gedaan van N=2. Zij was gewapend met Louis Vuitton-tas, hij was gekleed in een soort joggingkostuum met sneakers van merken die ik niet kon thuisbrengen. Het zag er best duur uit, maar als eenvoudig vastgoedjournalist kan ik me ook vergissen en is het een neptas van een paar tientjes met merken die zelfs de outlet laat dumpen. Het diepte-interview leverde op dat zij zeer geïnteresseerd zijn in merken. Wat een verrassing. Zij kenden de flagship store van Louis Vuitton, maar niet het nieuwe warenhuis Samaritaine in Parijs. Ook na mijn verhaal over de prachtige restauratie was dit niet iets wat hen interesseerde. Ik vroeg hen of ze wel iets kochten bij de hypermarché, maar dat was al lang niet meer het geval.

Fysieke winkels
Het interview onderstreepte het gelijk van Louis Vuitton-baas Arnault. Hij verkocht afgelopen week zijn belang in Carrefour (het FD becijferde een verlies van meer dan een miljard), waardoor hij nog meer in kan zetten op het bedrijf van de tassenmaker LVMH. Toen hij het kocht, bestond het uit een het combinatie van tassen, champagne en cognac, nu bestaat het conglomeraat uit 75 merken. Merken die allemaal ook fysieke winkels nodig hebben vanwege hun uitstraling.
Daarom zijn de Mipim en al die andere beurzen zo van belang: daar moet de visie worden ontwikkeld hoe Europa eruit komt te zien met winkelen, wonen en werken. Dat kunnen gemeenten niet met Teams, daarvoor moeten ze praten met ontwikkelaars, beleggers, financiers, bouwers en architecten.
Daarom ben ik jaloers op Rome. Zij hebben zich niet alleen met voetbal, maar ook met vastgoed super op de kaart gezet. Nu Nederland nog.