Waarom binnenstedelijk bouwen sneller gaat

Binnenstedelijke woningplannen starten later maar worden sneller voltooid dan uitleglocaties, zo blijkt uit de studie  'De realisatie van goedgekeurde plannen: inzicht in de doorlooptijden en factoren' van Huub Ploegmakers, Pim Beckers en Babak Firoozi Fooladi. Zij wonnen gisteren met hun studie de Vogon Research Award. 

De  stimuleringsprijs voor de best beoordeelde vastgoedpublicatie uit Real Estate Research Quarterly, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse symposium van de Vogon, dit keer in Delft. De jury bestond dit jaar uit Theo Arentze (TU Eindhoven, voorzitter), Maarten Jennen (PGGM), Dick Vos (VMC Invest) en Hilde Remøy (TU Delft). 

Na stevig juryberaad werd de publicatie van Pim Beckers, Huub Ploegmakers en Babak Firoozi Fooladi over de doorlooptijden en factoren die hierop van invloed bij de realisatie van goedgekeurde plannen als beste beoordeeld. Zij gingen er met de prijzen, een oorkonde en een geldbedrag, vandoor.

Beckers, financieel adviseur bij Stadkwadraat, Ploegmakers (universitair docent aan de Radboud Universiteit) en Firoozi Fooladi (promovendus aan de Universiteit van Aalto, Finland), onderzochten hoe lang het duurt voordat er woningen worden gerealiseerd binnen planologisch goedgekeurde (onherroepelijke) woningbouwplannen. 

De Kaplan-Meijer-curves laten zien dat bij ongeveer de helft van alle plannen de eerste woning na 2,5 jaar is opgeleverd. De voltooiing van de volledige ontwikkeling neemt bij de helft van de plannen meer dan vier jaar in beslag.

Stijgende woningprijzen zorgen evoor dat in een lager tempo wordt gebouwd. Als ontwikkelaars ervan uitgaan dat een toename in prijzen duidt op toekomstige stijgingen hebben zij een prikkel om de bouw uit te stellen. De kans dat de eerste woning wordt opgeleverd lijkt niet te worden beïnvloed door de omvang van de totale ontwikkeling, terwijl het aantal woningen wel effect heeft op de kans dat het plan wordt voltooid. Bij grotere plannen duurt het langer voordat de laatste woning is gebouwd.

Ook het effect van binnenstedelijke plannen verschilt per gebeurtenis. Aan de ene kant duurt het langer om dit soort projecten te starten, aan de andere kant lijken ze sneller te worden voltooid. Een verklaring is dat het bij uitleglocaties langer duurt voordat de noodzakelijke ontsluitingen (infrastructuur) en voorzieningen zijn gerealiseerd.

Volgens de jury zijn meer  inzicht in de duur en onderliggende factorens van groot belang gezien het woningtekort en het trage bouwtempo. 'De heldere analyses, de zorgvuldigheid van de besprekingen en de gedegen wetenschappelijke onderbouwing maken dit onderzoek tot een waardig awardwinnend artikel', stelt de jury in zijn rapport.

Het artikel won de strijd van twee andere genomineerde artikelen: een verhaal dat stijgende huizenprijzen verrassend genoeg leiden tot uitstel van nieuwbouw en waarom dat  maar goed is ook, geschreven door Rutger-Jan Lange (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Coen Teulings (Universiteit Utrecht). De derde genomineerde was 'Woonaanbod voor senioren eist vraaggericht ontwikkelen'  door Annette Duivenvoorden (Platform 31) en Gert Jan Hagen (Springco Urban Analytics).