W/E Adviseurs sluit zich aan bij online materialenbibliotheek Madaster

Stichting W/E Adviseurs Duurzaam Bouwen heeft als eerste partner een overeenkomst getekend met Madaster Services.

Madaster is een onafhankelijk publiek platform dat het gebruik van herbruikbare materialen bevordert. Het investeert in slimme ontwerpen die circulariteit ondersteunen en afval elimineren. Madaster is er voor particulieren, bedrijven en overheden.

Met het tekenen van de overeenkomst draagt W/E Adviseurs bij aan de verdere ontwikkeling van Madaster, het kadaster voor materialen. Madaster (ontwikkeld door Madaster Services onder toezicht van de Madaster Foundation) fungeert als een online bibliotheek waarin materialen en gebouwen worden gedocumenteerd, net zoals verkaveling en grondbezit bij het kadaster. Vanuit Madaster kan iedereen een materialenpaspoort van zijn gebouw(en) laten maken.

MilieuPrestatie Gebouwen (MPG)
Martijn Oostenrijk, directeur Madaster Services: “Een Madaster materialenpaspoort bevat veel informatie over de kwaliteit en de herkomst van de materialen en hun huidige locatie. Dat maakt hergebruik bij verbouwingen of terugwinnen van materialen bij demontage veel eenvoudiger. Een gebouw wordt zo een gedocumenteerde ‘opslagplaats’ voor materialen. Dankzij samenwerkingen met relevante partijen als W/E Adviseurs wordt het mogelijk de gebruikers van het platform diensten en functionaliteiten aan te bieden ter versterking van hun circulaire bedrijfsmodel. Zo kunnen gebruikers via W/E Adviseurs een MPG-berekening (milieuprestatie gebouwen) laten uitvoeren op basis van de data in Madaster. De MPG-waarde geeft aan wat de milieubelasting is van de materialen die in een gebouw worden toegepast en is een belangrijke maatstaf voor duurzaamheid. Hoe lager de MPG, hoe duurzamer het materiaalgebruik.”

Transitieagenda Circulaire Bouweconomie
John Mak, directeur-bestuurder stichting W/E Adviseurs: “Met de MPG is een belangrijke stap gezet om de effecten van het gebruik van grondstoffen in de bouw serieus als criterium geaccepteerd te krijgen. De waarde van de MPG reikt gelukkig verder dan verplichte regelgeving. De MPG en bijbehorende Nationale MilieuDatabase (NMD) zijn ook in de Transitieagenda Circulaire Bouweconomie opgenomen als bouwstenen in het streven naar een circulaire economie in 2050. En dat is een logisch bruggetje naar Madaster, een initiatief dat een wezenlijke bijdrage moet gaan leveren aan circulariteit in de gebouwde omgeving.”

De Madaster Foundation is een Nederlandse non-profitstichting met ANBI-status met als doel afval te elimineren. De foundation bestaat uit vertegenwoordigers van diverse sectoren van de economie. De Madaster Foundation bevordert, beheert en stimuleert de ontwikkeling van materialenpaspoorten via het Madaster-platform voor bestaande en nieuwe gebouwen wereldwijd.

Stichting W/E Adviseurs duurzaam bouwen - al bijna vier decennia actief in duurzaam advies - ondersteunt gemeenten, corporaties, rijksoverheid, kennispartners, ontwikkelaars, architecten, adviseurs en vastgoedbeleggers, van visievorming tot uitvoering in de dagelijkse praktijk. W/E ontwikkelt kennis en software, zoals GPR Gebouw die duurzaamheid meetbaar en bespreekbaar maakt, en deelt die kennis via adviezen, cursussen en workshops.

Foto vlnr: Martijn Oostenrijk (directeur Madaster Services), John Mak (directeur W/E Adviseurs), Pablo van den Bosch (bestuurder Madaster Foundation) en Geurt Donze (directeur W/E Adviseurs) ondertekenen de partnerovereenkomst tussen Madaster en stichting W/E Adviseurs.

Laatste nieuws

Evenementen