Een nieuwe rekenmethode en een uitdagende markt zorgen ervoor dat de PropertyNL Top-50 Ontwikkelaars flink is opgeschud. Op de eerste plaats nog wel een vertrouwd gezicht.
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 24 november 2023
De arbitraire maatstaven maken het van oudsher lastig om Nederlandse projectontwikkelaars op waarde te schatten. De locatie waar en het tijdstip waarop een ontwikkeling in gang zijn gezet, maken nogal een verschil bij de waardebepaling van een portfolio.
Nieuwe rekenmethode
Om die vele tinten grijs te ondervangen zijn we dit jaar bij de bepaling van de PropertyNL Top-50 Ontwikkelaars afgestapt van de rekenmethode waarbij een marktwaarde werd bepaald aan de hand van een fictieve beleggingswaarde. Vanaf dit jaar zijn we om de totale waarde van de portefeuille (opgeleverd en in aanbouw) te kunnen berekenen in samenwerking met IGG Bouweconomie overgestapt naar een methode waarbij de metrages omgerekend worden naar een fictieve investeringswaarde. Daarbij wordt rekening gehouden met de actuele bouwkosten voor de gekozen bouwwijze (materialen, personeel) maar ook met de verwervingskosten voor de grond (de locaties) voor de projecten die door de ontwikkelaars zijn ingediend om opgenomen te worden in onze lijst.
Voorzichtige landing
Mede dankzij de nieuwe rekenmethode ziet de top-10 van de PropertyNL Top-50 Ontwikkelaars er een heel stuk anders uit. Ontwikkelaars met een stevige focus op logistiek als DHG, WDP en Dudok vallen uit de top-10. Deels lijkt de verklaring te zitten in een voorzichtige landing van een segment waarbij de sky tot voor enkele jaren geleden de limit leek. Inmiddels moeten ook de grootste optimisten erkennen dat de rendementsgroei er op dit moment wel uit is. Daarnaast werkt de doorlooptijd bij grote projecten soms in het voordeel en soms in het nadeel als je hoog in de lijstjes wilt eindigen.
Veelzijdige partijen
Voor de vijf nieuwkomers die veelal met een grote sprong de top-10 binnenkomen geldt dat het veelzijdige partijen zijn. Good old Provast maakt nu ook school met woningen en life science gebouwen. Het bedrijf schiet van een anonieme rol (plek 32 in 2022) de top-3 binnen. AM stond vorig jaar nog op 41 en nu liefst op plek 7, mede dankzij de ontwikkeling van de nieuwe stadswijk Eleven Square in Amsterdam Zuidoost, met onder meer kantoorruimte, retail en een hotel.
Vertrouwde winnaar
De gouden combinatie van én veel vierkante meters én veelzijdigheid is ook dit jaar weer in handen van COD/Borghese. Het bedrijf mag zich opnieuw de grootste ontwikkelaar van het land noemen.