Vastgoedsector dringt impact op milieu flink terug

De vastgoedsector heeft het afgelopen jaar 3% minder CO[sub]2[/sub] weten uit te stoten. Daarnaast is 50% meer duurzame energie opgewekt dan vorig jaar.

De vastgoedsector heeft het afgelopen jaar 3% minder CO2 weten uit te stoten. Daarnaast is 50% meer duurzame energie opgewekt dan vorig jaar.

Dat blijkt uit het 2015 GRESB Report voor de vastgoedsector. Het rapport is gebaseerd op een beoordeling van 707 beursgenoteerde vastgoedbeleggers en private fondsen, met een totale portefeuilleomvang van € 2,1 bln en 61.000 gebouwen.

De globale vastgoedsector staat in het midden van belangrijke trends en ontwikkelingen, zoals het toenemende gebruik en de afnemende voorraad van grondstoffen, klimaatverandering, en urbanisatie. Er is in toenemende mate bewijs dat gebouwen die duurzaam zijn in ontwerp en gebruik kunnen bijdragen aan het oplossen van deze prangende vraagstukken. Tegelijkertijd creëren gebouweigenaren waarde voor hun aandeelhouders, mede dankzij een in toenemende mate aantrekkelijke business case voor duurzaam vastgoed.

Het 2015 GRESB Report laat zien dat de sector steeds vaker environmental, social en governance (ESG) aspecten en overwegingen meeneemt in de strategie en het beleid van organisaties. Bovendien laten de resultaten zien dat het niet daarbij blijft, maar dat er ook daadwerkelijk actie wordt ondernomen. Die acties resulteren in energie- en waterbesparingen, maar ook in een duidelijke verbetering van de totale duurzaamheidsprestaties van de deelnemende vastgoedbeleggers en -fondsen. De totale ESG-prestatie, gemeten volgens de benchmark, kwam dit jaar 19% hoger uit dan in 2014.

Enkele hoogtepunten:
– Meer vastgoedbeleggers en -fondsen rapporteren over duurzaamheid: een toename van 11% tot een totaal van 707 deelnemers met een gezamenlijke portefeuillewaarde van € 2,1 bln en 61.000 gebouwen;
– Verbeterde performance op environmental-gebied: een afname van de uitstoot in CO2 van 3,04%, afname van energieverbruik van 2,87% en een afname van waterverbruik van 1,65%;
– Opvallende toename van opgewekte duurzame energie: in totaal werd 445 GWh aan on-site duurzame energie opgewerkt, ten opzichte van 296 GWh in 2014. Desalniettemin is dit slechts 0,5% van het totale energieverbruik dat werd gerapporteerd;
– Australië en Nieuw Zeeland blijven de koplopers op het gebied van duurzaamheidprestaties, met een gemiddelde GRESB-score van 69 tegenover een wereldwijd gemiddelde van 56;
– De duurzaamheidsprestaties namen over de gehele linie van de gemeten ESG-aspecten toe. Daarnaast laten de resultaten zien dat duurzaam ondernemen gemeengoed is geworden: 93% van de vastgoedbeleggers en -fondsen hebben duurzaamheid in ondernemingsdoelstellingen geïmplementeerd. Er wordt bovendien meer aandacht besteed aan de negatieve impact van risico’s ten aanzien van duurzaamheid. Extreme weersomstandigheden en het veranderende klimaat een bedreiging vormen voor zowel economieën als de bebouwde omgeving, en 54% van alle vastgoedbeleggers en -fondsen heeft een beleid opgesteld dat zich specifiek op deze risico’s richt. Daarnaast richt de vastgoedsector zich in toenemende mate op de veiligheid, gezondheid en welzijn van eindgebruikers, de supply chain, en de gemeenschap.