Vastgoedmonitor Amersfoort: onverminderd krappe bedrijfsruimtemarkt

De gemeente Amersfoort kent onverminderd een gebrek aan kwalitatief goede bedrijfsruimte.

Zo concludeert Cushman & Wakefield in de in opdracht van de gemeente geproduceerde jaarlijkse vastgoedmonitor. Het tekort remt het realiseren van verhuiswensen of de ontwikkeling van nieuwe bedrijvigheid. Vorig jaar werden acht transacties gerealiseerd; goed voor een opname van 10.800 m2 bedrijfsruimte. In 2020 was de opname nog 30% hoger.

Daarbij is sprake van groei van de transportsector. Het grootste deel van de verplaatsende organisaties zijn nieuwe ondernemingen of nieuwe vestigingen. De hoogste opname werd gerealiseerd in deelgebied De Wieken Zuid. De hoogste huur (tophuurprijs € 70) wordt betaald op bedrijventerrein Calveen.

Het aanbod is zeer krap, aldus Cushman & Wakefield. In 2021 is er nog geen 17.000 m2 in aanbod, een daling van 47% ten opzichte van een jaar eerder. Die hoeveelheid is de laagste sinds de start van de metingen. Op diverse bedrijfsterreinen, zoals De Hoef Oost en West, De Wieken Zuid en Vathorst, is in 2021 geen nieuw aanbod ontstaan. De verwachting is, dat wanneer in Amersfoort goede bedrijfsruimte beschikbaar komt dit gelijk zal worden opgenomen. Ook omdat de huurprijs lager ligt, dan op locaties als Lage Weide in Utrecht en Markerkant in Almere.

img
Redacteur
Profiel