Vastgoed Belang opvallend mild over Amsterdams huurdictaat bij leegstand

In navolging van de Amsterdamse wethouder Wedemeijer stelt ook de vereniging van particuliere beleggers in vastgoed Vastgoed Belang langdurige leegstand van huurwoningen maatschappelijk ongewenst te vinden. Wel moet de hardere aanpak hiervan verbouwing of verduurzaming niet in de weg staan. 

Eerder deze week lanceerde woonwethouder Jakob Wedemeijer zijn plan om langdurige leegstand van huurwoningen in de stad aan te pakken. Bij een leegstand vanaf 6 maanden, die de verhuurder moet melden, krijgt de gemeente bij wijze van proef de mogelijkheid om zelf een marktconform huurniveau voor de woning vast te stellen. Ook het leeg laten staan van woningen om deze op een geschikt moment profijtelijker te verkopen wordt aan banden gelegd op straffe van boetes die kunnen oplopen tot € 8700. 

Eigendom verhuurders anders inzetten

Opvallend genoeg reageert Vastgoed Belang tamelijk mild op de aangekondigde bevoegdheid van het stadsbestuur om het eigendom van particuliere verhuurder naar goeddunken anders in te zetten. 'Leegstand in tijden van grote woonruimteschaarste is onmaatschappelijk, Vastgoed Belang heeft er begrip voor dat gemeenten hier regelend gaan optreden', aldus de vereniging in een statement.

Renovatie bij mutatiemoment

Daarbij is het volgens Vastgoed Belang wel van belang dat de gemeentelijke processen omtrent aanvraag verbouwings/renovatie-vergunningen goed synchroon lopen. 'Particuliere verhuurders/-beleggers gebruiken immers veelvuldig het mutatiemoment om hun woningen – zonder huurder – te kunnen renoveren en nu ook om die woningen te verduurzamen en daarna weer te verhuren in gerenoveerde of verduurzaamde staat. Het aan te scherpen toezichtsbeleid moet die gerechtvaardigde verbouwings-/verduurzamingsprocessen niet belemmeren.'