Van de hoofdredacteur: Woningontwikkelaars trotseren crisis

PropertyNL Magazine nr. 7 staat in het teken van de woningontwikkelaars, een groep die voor de verandering niet in mineur is door corona.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7, 17 juli 2020

Slecht nieuws scoort beter, dus als u geen goed woningnieuws verdraagt, moet u doorbladeren naar het nieuws over de reorganisatie bij CBRE Global Investors en de wisseling van topman bij Koninklijke BAM.

De scheidslijn tussen goed en slecht is dun. BAM mag dan te maken hebben met slecht concernnieuws, maar heeft goed nieuws over woningontwikkelaar AM. Goed nieuws is ook dat de van AM afgesplitste VanWonen zich in de top-20 heeft genesteld. Slecht nieuws is dat wanneer AM een partij als VanWonen binnen de gelederen had gehouden, AM nu de nummer twee van Nederland was en BAM meer wind in de rug had gehad. Analisten morren over winstwaarschuwingen, maar ze zouden ook gemiste winst moeten opsporen. Zo kan elk positief of negatief bericht kantelen.

De baas van een grote woningontwikkelaar wees ons erop dat PropertyNL vaak vergeet wat de familiebedrijven op deze markt presteren. Daarom in deze editie aandacht voor de bijzondere aanpak van twee spelers – Klok en Ten Brinke – samen goed voor 1500 woningen in Nederland. Ten Brinke ontpopte zich tijdens het interview tot wat analisten noemen een ‘hidden beauty’ – een bijzonder internationaal bedrijf dat de successen onder de korenmaat houdt. Laat u inspireren door het ondernemerschap uit Varsseveld, waar in de coronacrisis snoeihard wordt doorgewerkt.

Maar ook hier de keerzijde: gemeenten geven veel vergunningen niet op tijd af, waardoor de productie stagneert. Het tekort aan bouwlocaties frustreert daarmee ook goede bedrijven. Alle mooie verhalen ten spijt over thuiswerken, optimale vrijetijd-balans en efficiënte zoomgesprekken: er lekt door corona een onbekende hoeveelheid arbeidsproductiviteit weg. De ambtenaren die geen vergunningen afgeven, zijn daarvan een voorbeeld.

Schaarste kan fijn zijn voor ontwikkelaars, die soms met minder werk meer winst kunnen boeken, zoals marktleider BPD demonstreert. Maar als je bij de ontwikkelaars in hun hart kijkt, zouden ze liever willen maken wat de markt vraagt. Inspelen op de vraag van de woonconsument is op den duur beter dan moeten inspelen op de grillen van de overheid.

Wees echter blij dat je in deze tijd kunt ondernemen. Daarom voor alle lezers met de vakantie in zicht: kies voor de zonzijde van het nieuws. Voor woningontwikkelaars en -beleggers is dat makkelijker dan voor mensen die actief zijn in andere segmenten in het vastgoed.