Van de hoofdredacteur: Vastgoedbeleggingen opvallend coronaproof

Met de Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse coronavarianten en de avondklok hebben we redenen genoeg om het jaar pessimistisch tegemoet te treden.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 29 januari 2021

Dat geldt niet voor vastgoedbeleggingen. De decembereditie van PropertyNL blikte al terug op 2020 onder het motto ‘beleggingen blijken schokvast’. Het verrassende van het interview met de ceo van CBRE Marco Hekman in deze editie is dat hij ook voor 2021 een goed beleggingsjaar voorziet.

Het Financieele Dagblad concludeerde op basis van Hekmans eigen cijfers zwartgallig ‘dat beleggingen in kantoren en hotels zijn ingestort’. Kennelijk kun je de cijfers heel verschillend interpreteren. Als je je realiseert dat de beleggingsmarkt in 2012 in een diep dal zat met € 5 mrd aan vastgoedbeleggingen en steeg naar records in 2018 en 2019 met ruim € 20 mrd, dan is € 18 mrd voor dit jaar nog steeds een uitzonderlijk niveau. De beleggingsmarkt is blijvend veranderd: veel buitenlandse toetreders, meer liquiditeit en bovenal een steeds grotere toestroom aan middelen. Wel een kanttekening: uiteindelijk telt het rendement. De huurstroom moet uiteindelijk de groei bewerkstelligen, en daarvoor zijn de kansen in 2021 beperkt.

PropertyNL  20 jaar
Met deze dubbeldikke editie vieren we het 20-jarig bestaan van PropertyNL. Als u thuis werkt kunt u de editie digitaal lezen, maar het is mooier om de jubileumeditie thuis te laten bezorgen, want ‘print is king’. Bij de oprichting in 2001 verwachtte ik eerlijk gezegd dat de digitale nieuwsbrief het drukwerk zou overnemen. Zeker in coronatijd blijkt die nieuwsbrief ook een grote vlucht te hebben genomen, maar het magazine is dankzij u, enthousiaste lezer en adverteerder, ook springlevend. Volgende maand komen we met de Property-app, ontwikkeld door onze Deense partner, met een state-of-the-art mogelijkheid om PropertyNL Magazine waar dan ook te lezen.

U zult dit jaar nieuwe rubrieken ontdekken, zoals de researchpagina met de grootste transacties uit Nederland én Europa (p. 64–65). Ter gelegenheid van het jubileum hebben we een serie gemaakt met erflaters van 20 jaar vastgoed uit verschillende disciplines. In deze editie vindt u de aftrap hiervan, met Marco Hekman (vastgoedadvies), Piet Eichholtz (wetenschap) en Francine Houben (architectuur). Later in het jaar volgen erflaters uit de sectoren beleggen, ontwikkelen en overheid.

Dankzij het loyale PropertyNL-team, bestaande uit redactie, research, marketing, sales en ict, is het bedrijf op koers gebleven. Veel dank voor de groeiende groep leden van PropertyNL en aan adverteerders, die – zonder dat zij invloed kunnen uitoefenen op de tekst – ons toch altijd hebben gesteund. We zijn verguld met de 12 topbedrijven uit verschillende disciplines in het vastgoed die in deze editie aparte felicitatiepagina’s voor ons hebben samengesteld – een prachtig gebaar, zeker in deze tijd.

Wij zijn PropertyNL begonnen in de wetenschap dat het vastgoed de meest intransparante markt is, maar daarom ook een grote kans biedt voor redactie en research. We realiseren ons dat alleen dankzij de medewerking van duizenden vastgoedadviseurs, beleggers, ontwikkelaars, juristen, architecten, gemeenten en financiers de vastgoedwereld wat transparanter is geworden. Dat is niet vanzelfsprekend, want openheid is niet ieders belang. Zo onderzoeken enkele grote vastgoedadviseurs hoe ze in de toekomst met transactiegegevens zullen omgaan. Dat is hun goed recht. Wij zullen samen met de markt elke stap naar transparantie moeten blijven beargumenteren.

Terugkijkend op de afgelopen 20 jaar, heb ik nooit het idee gehad alleen te staan in onze pogingen meer transparantie te bieden. PropertyNL weet zich gedragen door de top én een brede laag van de markt. Ik denk dat deze constatering een mooie basis is voor de komende 20 jaar.