Van de hoofdredacteur: Van miljardendeals naar het ‘Bernhardfonds’

Zelden zal uw forecast zo de plank hebben misgeslagen als dit jaar. Net toen u dacht dat u corona weer kon inschatten, was er ineens de nabrander van de tweede golf.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 18 december 2020

Ondanks de crisis zijn er in het vastgoed echter veel indrukwekkende deals gesloten. Lees het overzicht in deze editie en verbaas u over wat er wel lukte.

Omdat u zelfs in deze onzekere tijd toch uw plan voor 2021 moet maken, selecteerde PropertyNL uit de stapel drie richtinggevende rapporten en sprak met de vijf makers ervan, van Rabobank, KPMG en Bouwinvest. Met hun kennis weet u beter waar u aan toe bent: veerkracht in de markt, straks nog meer pensioenvermogen, maar een groot tekort aan vreemd vermogen.

In deze dikke eindejaarseditie ook inzicht in een opnieuw opkomende markt voor asset managers voor de particuliere markt. Zo deed Annexum een bod op 55 Jumbo-supermarkten en vertelde Sectie5 over nieuwe segmenten, zoals een scholenfonds.

In deze december-editie mag een interview met de ‘raider’ van het jaar niet ontbreken. Léon Bressler schreef geschiedenis door met een aandelenbelang van 5% de macht te grijpen bij het miljardenfonds Unibail-Rodamco-Westfield.

Bij kerst past echter naast de miljardencarrousel aandacht voor het goede doel. Makelaar Fris vertelt over zo’n fonds als alternatief voor het kerstpakket en zelf dacht ik aan een woningstichting, die investeerders in het zonnetje zet die ondanks alle alternatieven kiezen voor Nederlandse woningen en daarmee de woningnood tegengaan. Prins Bernhard is zo iemand.

Als dank fungeert Bernhard als kop van jut: de PvdA introduceert een ‘Bernhard-belasting’ om beleggingen in woningen te ontmoedigen. De partij baseert zich op het fakenieuws – met dank aan Arjen Lubach – dat beleggers de woningnood aanjagen. Het is het Rijk dat geld aan de woningmarkt onttrekt met de verhuurderheffing en het zijn gemeenten die woningontwikkelingen frustreren met hoge grondprijzen, terwijl de Bernhards van deze wereld investeren. Ook het bedrag dat minister Ollongren nu aan het einde van haar kabinetsperiode uittrekt voor stimulering is nog altijd kleiner dan wat zij heft bij verhuurders.

Laten we ons met kerst echter niet druk maken over het rondpompen van politiek geld. Ik ben echt niet ingehuurd voor een kersttoespraak van de prins, maar toch hoop ik op een soort ‘Bernhardfonds’, zodat we naast iets meer gezondheid voor u en de uwen ook iets meer woningen mogen krijgen in 2021.