Van Veggel sluit deal met belastingdienst

AMSTERDAM - Hans van Veggel heeft een deal gesloten met de belastingdienst. Ze hebben overeenstemming bereikt over de fiscale behandeling van het geschil over de Stichting Particulier Fonds (SPF).

AMSTERDAM - Hans van Veggel heeft een deal gesloten met de belastingdienst. Ze hebben overeenstemming bereikt over de fiscale behandeling van het geschil over de Stichting Particulier Fonds (SPF).

Volgens de advocaat van Van Veggel, De Bont Advocaten, heeft het Openbaar Ministerie (OM) de strafzaak geseponeerd met de code ‘dat anders dan strafrechtelijk ingrijpen de voorkeur heeft’. De betreffende beslagen zijn opgeheven en de zaak is hiermee beëindigd.

Van Veggel kwam juli vorig jaar in opspraak vanwege een vastgoeddeal uit 2003 die buiten het zicht van de Belastingdienst zou zijn gehouden via het in Curaçao gevestigde SPF. Hij werd verdacht van het niet verstrekken van informatie, valsheid in geschrifte en witwassen. De FIOD doorzocht kantoorpanden in Nederland en Curaçao en legde beslag.

Van Veggel heeft altijd ten stelligste ontkend. Hij beschouwde het als een fiscaal meningsverschil en wierp de suggestie van strafbare feiten verre van zich. Hij zei indertijd te betreuren dat het OM eenzijdig de publiciteit had opgezocht. 'Dit berokkent de heer Van Veggel, de ondernemingen waar hij bij betrokken is en hun werknemers onnodig schade.'

Later dat jaar werd Multi Corporation overgenomen door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Blackstone en ontwikkelaar COD door Borghese, eigendom van de broers Pleijsier uit Genemuiden.

Over de zaak SPF schrijft de advocaat van Van Veggel nu: 'De SPF was in samenspraak met gerenommeerde fiscaal adviseurs opgericht in een tijd dat dergelijke structuren gebruikelijk waren. Er is nadien een discussie ontstaan over de fiscale behandeling van de SPF die is geëscaleerd. Van Veggel betreurt dit. Partijen hebben er vervolgens voor gekozen om in overleg te treden en zijn met respect voor elkaars standpunten tot een vergelijk gekomen. Alle lopende procedures en geschillen zijn daarmee beëindigd.'

De overeenstemming tussen partijen en het sepot van het OM resulteren volgens De Bont voor Van Veggel in 'de juiste zakelijke basis voor gezond ondernemen en investeren in de toekomst. Alle partijen zien de overeenkomst als een passende uitkomst. Om in de toekomst onnodige misverstanden te voorkomen, is afgesproken dat partijen op regelmatige basis actuele ontwikkelingen bespreken.'