Utrecht geeft verhuispremie aan wie kleiner gaat wonen

Om de doorstroming te bevorderen binnen sociale huurwoningen van Utrechtse woningcorporaties gaat de gemeente Utrecht vanaf 2 september 2024 een verhuiskostenpremie van maximaal €5.000 instellen.

De gemeente beoogt in de strijd tegen de woningnood dat de bestaande voorraad optimaal wordt gebruikt. Een belangrijk onderdeel hiervan is het stimuleren voor doorstroming van mensen die te groot wonen.

Eind 2023 deelde de gemeente het Plan van aanpak beter benutten bestaande voorraad 2024-2026, waarmee wordt gewerkt aan een optimaler gebruik van bestaande woningen, om zo meer woonruimte te creëren voor zowel reguliere woningzoekenden als kwetsbare en bijzondere doelgroepen. Eind 2023 liet de Domstad ook een doorstromingsonderzoek laten uitvoeren door onderzoeksbureau RIGO. In dit onderzoek worden verschillende type maatregelen voorgesteld om doorstroming (meer verhuizingen) te stimuleren. Het gaat dan om (gecombineerder) maatregelen zoals de woonadviseur voor ouderen en buurtvoorrang. 

Woningmarktregio Utrecht

Een van de voorgestelde doorstroommaatregelen uit het onderzoek is het instellen van een verhuispremie. De belangrijkste randvoorwaarde voor het krijgen van de premie is dat huurders verhuizen uit een grotere sociale huurwoning naar een kleinere sociale huurwoning of een seniorenwoning. Bewoners van sociale corporatiehuurwoningen vanaf vier kamers die verhuizen naar een kleinere woning (< 3 kamers) of een seniorenwoning komen in aanmerking voor de premie. Daarnaast geldt de premie alleen als de te verlaten woning zich in de gemeente Utrecht bevindt en de nieuwe woning in de woningmarktregio Utrecht (incl. gemeente Utrecht) is gelegen. Hiermee willen we de doorstroming in de gehele woningmarktregio bevorderen.

Hoogte van de premie

Voor de regeling is eenmalig een bedrag van € 250.000 beschikbaar. Dit betekent dat het subsidieplafond naar verwachting al binnen 6-12 maanden is bereikt en er ongeveer 50 tot 83 aanvragers hier gebruik van kunnen maken. De hoogte van de premie is voor U-pas houders €5.000 en voor anderen € 3.000. Hiermee wordt ook ongelijk investeren in gelijke kansen in de praktijk toegepast. 
 
'De verhuispremie is onderdeel van een pakket van maatregelen', zo schrijft het College van B & W in een brief aan de Raad. 'Wij willen hiermee bereiken dat meer bewoners – die een relatief grote woning hebben voor de huishoudsamenstelling - worden verleid om te verhuizen naar een kleinere woning of naar een seniorenwoning. Dit leidt tot meer vrijkomende woningen en het zorgt er bovendien voor dat mensen naar een beter passende woning verhuizen. Tegelijkertijd kunnen de vrijkomende grote woningen ingezet worden voor starters en gezinnen.'