Utrecht Leidsche Rijn krijgt woontoren hoger dan de Dom

Het consortium met vastgoedontwikkelaar Stadswaarde, Koopmans Bouwgroep (TBI) en JP van Eesteren (TBI) is de winnaar geworden van de selectieprocedure van de hoogbouw naast station Leidsche Rijn.

Jeroen Messemaeckers van de Graaff is directeur en oprichter van Stadswaarde. In zijn functie als directeur bij ASR Vastgoed was hij in Utrecht onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het nieuwe Leidsche Rijn Centrum.

Het consortium gaat drie torens ontwikkelen van 80, 100 en 140 meter hoog. In het project met de naam Mark komen 1128 woningen. Syntrus Achmea Real Estate & Finance is beoogd belegger voor 886 woningen. In de hoogste toren komt een publiekstrekker in de vorm van een ‘rooftop belevingscentrum' met restaurant en een glazen uitkijkbalkon op 130 meter hoogte. Restaurant en balkon zijn voor publiek toegankelijk. Oplevering van het project is gepland voor 2023.

Circa 60% van het woningprogramma bestaat uit sociale huurwoningen (279), middeldure huurwoningen (278) en zorgwoningen (125). Daarnaast zullen er 204 vrije sector huur- en circa 242 koopwoningen worden gebouwd. Architecten CIE (Branimir Medic, lead architect), KCAP, Geurst & Schulze en Karres & Brands tekenden voor het ontwerp.
Medic heeft vroeger gewerkt aan het ontwerp voor de Belle van Zuylen, het plan van Burgfonds (Roger Lips) voor een woontoren van 262 meter in Leidsche Rijn Centrum dat door het uitbreken van de crisis in 2008 werd geschrapt.

Hoogbouw is volgens de ontwikkelaars geen doel op zich, maar moet een bijdrage leveren aan 'de dynamiek van de stad, de leefbaarheid op maaiveldniveau en bijdragen aan een betaalbare, sociale, inclusieve samenleving, waar mensen dicht bij hun werk wonen met goed vervoer binnen handbereik.'

Samen met Karres & Brands is het landschap in feite ‘naar boven gehaald’ in de vorm van een verticaal dorp met een ‘tiny forest’ op maaiveld en stadslandbouw op de verdiepingen. De historie en specifieke woonkwaliteit van de wijk Leidsche Rijn zijn uitgangspunten geweest in alle aspecten van het ontwerp. Het project krijgt onder andere 3500 stallingsplekken voor fietsen, een rooftoprestaurant, een instructiebad, een sportcafé, gedeelde wasserettevoorzieningen, deel-logeerkamers, flexibele werkplekken, een keukenvoorziening voor groepen, maakateliers voor kunstenaars en diverse andere ontmoetingplekken. Een mobiliteitsconcept met onder meer 100 elektrische deelauto’s draagt bij aan de transitie van mobiliteit in de toekomst.

Mark bestaat uit drie torens met ieder een verlichte ‘kroon’ die refereert aan de geschiedenis van Leidsche Rijn als tuinbouwgebied. De verlichte kronen zullen de stad Utrecht met kleuren markeren tijdens belangrijke (sport-)evenementen. De kronen en de lager gelegen daken functioneren als tuinbouwkassen, waarin op aanzienlijke schaal stadslandbouw wordt toegepast. De woningen worden klimaatneutraal (EPC=0) opgeleverd.