Unlockdown 14: De maand van Hema en Claudia Sträter

In de rubriek Unlockdown belicht de hoofdredacteur van PropertyNL, Wabe van Enk, hoe het gewone leven na corona weer voorzichtig wordt opgepakt. Ditmaal de overlevingsstrijd van Hema en Claudia Sträter.

Unilever weg, Hema misschien weg, Claudia Sträter uit het straatbeeld. Het zijn drie overblijfselen van de afgelopen rampweek. De contouren van deze rampen waren al voor corona zichtbaar, het virus is hoogstens een katalysator.

Hema was lange tijd in Angelsaksische handen, en nu proberen Britse obligatiehouders weer eigenaar worden van Hema. Om een faillissement te voorkomen moeten ze een deel van hun vorderingen sowieso wegstrepen. De Nederlandse eigenaar Marcel Boekhoorn vecht voor zijn zeggenschap en introduceerde afgelopen week Bonubo bv. In deze vennootschap zijn de compensabele verliezen van Hema ondergebracht, waardoor de obligatiehouders eerder genegen zouden zijn om samen met Boekhoorn op te trekken, dan hem buiten spel te zetten.

Bonubo is voer voor geleerden in ondernemingsrecht, en Boekhoorn maakt hiermee duidelijk dat hij nog niet verslagen is. De nieuwe bv Bonubo zou een afkorting zijn van Boekhoorns Nucleaire Bom. Eerder noemde hij een van zijn vennootschappen Bowolar, wat zou staan voor Boekhoorn wordt Lachend Rijk. Officieel zijn deze verklaringen allemaal niet: een grap die je moet uitleggen is geen grap meer.

De vraag is of de rest van de betrokkenen rond Hema de humor ervan inzien. Het viel me de afgelopen week op hoe weinig draagvlak Hema en Boekhoorn hebben voor de gevraagde staatssteun. Boekhoorn is vermogend, maar ondanks Hema, zeker niet dankzij.

Veel partijen wijzen op de discrepantie tussen beloningen van aandeelhouders in goede tijden en staatssteun in slechte tijden. Dat klopt niet helemaal. Een voorbeeld is de staatssteun uit de vorige crisis van ING. Die heeft de bank (en hebben de aandeelhouders) dubbel en dwars moeten terugbetalen.

Veel analyses gaan ervan uit dat minister Wiebes naar willekeur bedrijven mag steunen of niet. Dat is niet zo. Hema heeft een beroep gedaan op een al langer bestaande GO-C-regeling. De debatten over het effect van staatssteun hadden voorafgaand aan deze regeling moeten worden gevoerd, niet achteraf. Maar goed, dat is de formele kant. Als de perceptie rond Hema werkelijkheid wordt, implodeert Bonubo. Dat kost 9500 arbeidsplaatsen en levert vele leegstaande Hema-panden in de binnensteden op.

Wat voor de binnensteden van nog groter belang is, maar in de media ondersneeuwde: de verliezen bij het Belgische moederconcern FNG van Claudia Sträter, Miss Etam en Steps. De Belgen zagen hun eigen vermogen verdampen door een afschrijving van € 200 mln plus bijna € 100 mln andere en operationele verliezen. Bij FNG is de baas opgestapt. Crisismanager Yves Pollé heeft net zoals Boekhoorn heel weinig tijd. De maand juni is voor zowel Hema als FNG de maand van de waarheid.