Universe ondergaat metamorfose

Cepezed en J.P. van Eesteren hebben de tender gewonnen van het Rijksvastgoedbedrijf voor de revitalisering van gebouw Universe tot circulair en duurzaam rijkskantoor in Den Haag.

Bouwbedrijf J.P. van Eesteren is samen met architectenbureau cepezed als winnaar uit de bus gekomen bij de openbare aanbesteding om het voormalige KPN-kantoor ‘Universe’ in Den Haag te transformeren tot moderne en duurzame kantoorruimte voor het Rijk. Het plan van aanpak met de ambitie om bij de verbouwing geen verspilling van aanwezige materialen te realiseren, gekoppeld aan een toekomstig energieverbruik dat onder ‘Paris Proof-norm’ ligt, gaf de doorslag. De oplevering van het pand met meer dan 1.100 werkplekken staat gepland voor het voorjaar van 2027. Het betreft een ‘design & build’-contract.

Universe – gelegen op bedrijventerrein Binckhorst – is een gebouw uit 2001, bestaande uit elf verdiepingen, waaronder een parkeergarage. Het maakte onderdeel uit van de voormalige, zogenoemde ‘The Green Campus’, een grootschalig kantoorcomplex voor KPN met twaalf verschillende gebouwen op het Maanplein.

Het pand – goed voor zo’n 22.000 m² kantoorruimte en 200 parkeerplekken – is in 2023 door het Rijksvastgoedbedrijf gekocht en moet gaan zorgdragen voor goede huisvesting van rijksmedewerkers in Den Haag.