Transformatie Noordsingelgevangenis Rotterdam gestart

De transformatie van de voormalige Noordsingelgevangenis gaat begin november 2017 van start. Het betreft de herontwikkeling van het voormalige gevangeniscomplex in Rotterdam-Noord door HD en BAM.

Ruim 70% van de 57 woningen in fase 1 (de voormalige cellenvleugels) is verkocht. Er wordt gestart met de voorbereidende werkzaamheden. Naar verwachting wordt er begin 2018 gestart met het slopen van het binnenwerk van vleugels B, C en D. Hierna begint de opbouw van de nieuwbouwwoningen. De verwachting is dat de eerste nieuwe bewoners rond de zomer van 2019 hun woning kunnen betrekken.

Fase 1 omvat 57 woningen verdeeld over de vier voormalige cellenvleugels, het centraal gelegen panopticum en de verbindingen daartussen. Deze historische gebouwen in Tuin van Noord zijn door de gemeente aangemerkt als ‘beschermd stadsgezicht’. Hierdoor blijft het historische karakter en de structuur van het complex behouden. De nieuwe elementen zijn ontworpen door Wessel de Jonge architecten en zorgen ervoor dat de woningen meer lichtinval en wooncomfort krijgen.

Alle bewoners kunnen genieten van de nieuw aan te leggen buurttuin, rondom het complex. Op verschillende plaatsen wordt de omliggende gevangenismuur opengebroken waardoor je zo het ‘hip & happening’ Oude Noorden inloopt. Vanuit het park is er een directe ontsluiting naar de Zwartjanstraat, Noordsingel, Burgmeester Roosstraat en Zegwaardstraat. Het landschappelijk ontwerp voor de Tuin van Noord is in handen van Quadrat, atelier voor stedebouw, landschap en architectuur.

De Tuin van Noord is een bijzonder project waar met respect voor de rijke historie wordt gebouwd aan een nieuwe toekomst. De Tuin van Noord is een ontwikkeling van ontwikkelcombinatie HD Groep Rotterdam en BAM Wonen. Beide partijen hebben ruime ervaring met binnenstedelijke herontwikkelingen. Door de gezamenlijke, diepgaande en actuele kennis van de vastgoed- en bouwmarkt is de ontwikkelcombinatie in staat dergelijke complexe projecten optimaal te ontwikkelen en te realiseren.