Tragedie MegaStores Den Haag: volledige sloop

De tragedie van MegaStores Den Haag is compleet. De nieuwe eigenaren hebben besloten het 85.000 m2 grote winkelcentrum compleet te slopen.

Daarbij speelt de gemeente een cruciale rol vanwege wijziging van de erfpachtsituatie. In 2020 hebben COD en Amvest het centrum gekocht van Meijer Realty Partners MRP en het Britse CQS voor herontwikkeling. MRP verklaarde in 2020 tegenover PropertyNL dat er geen overeenstemming kon worden bereikt met CQS over de ontwikkeling en dat daarom besloten was tot verkoop. De prijs van deze vennootschappelijke transactie is niet achterhaald.

MRP en CQS kochten MegaStores in 2015 voor € 66 mln van ING. ING had het complex in 2008 gekocht voor € 135 mln van Duitse belegger HFS, die het op zijn beurt voor € 118 mln had gekocht van ontwikkelaar VolkerWessels in 1999.

Er komt een mixed-use stadswijk van zo’n 200.000 m2, zo hebben de nieuwe eigenaren laten weten. De bedoeling is Laakhaven Centraal te laten verrijzen, een gebiedsontwikkeling van enkele honderden miljoen euro’s, waar vier ontwikkelcombinaties in totaal zevenduizend woningen realiseren.

COD/Amvest maken tweeduizend appartementen in een mix van sociaal, middenhuur, vrijesector en een klein deel koop. De woningen krijgen verschillende volumes en oppervlakten met hier en daar een hoogteaccent tot 70 meter. Wethouder Anne Mulder eist een integrale ontwikkelvisie. Een goedgekeurde visie wordt medio 2023 verwacht. Tot zo lang kunnen COD en Amvest niet verder met de planvorming. Alle ontwikkelaars kijken of dit hen gaat lukken, omdat hiermee de ambitie van minister De Jonge voor 500.000 binnenstedelijke woningen in de komende tien jaar valt of staat. COD verwacht medio 2024 met de sloop te kunnen beginnen en eind 2024 met de bouw. De volledige oplevering volgt op zijn vroegst rond 2030.

img
Redacteur
Profiel

Laatste nieuws

Evenementen