Top-1001 Adviseurs 2020: Genoeg dynamiek voor winkeladviseurs

Nu de retailmarkt het moeilijk heeft, heeft ook de winkeladviseur het niet gemakkelijk met vaak lagere huurprijzen

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 28 februari 2020

De winkelmarkt is er in 2019 niet eenvoudiger op geworden. Nog steeds zijn retailers zich aan het aanpassen het veranderende consumentengedrag. Consumenten laten de fysieke winkel steeds meer links liggen ten faveure van internet. Maar dat is het niet alleen: ook de vergrijzing speelt een rol, evenals het feit dat door de loonontwikkeling en stijgende woonlasten het inkomen dat de consument beschikbaar heeft voor consumeren nauwelijks groeit. Daar komt bij dat een steeds groter deel van dat inkomen aan digitale services en entertainment wordt besteed.
Genoeg dynamiek dus op de gebruikersmarkt voor winkels. Het antwoord van retailers op deze ontwikkelingen is het sluiten van winkels, waarbij vooral de het middensegment mode het moet ontgelden. Winkels sluiten vanwege faillissementen, maar ook vanwege het inkrimpen van het winkelbestand van ketens. Voor zelfstandigen is het lastig een opvolger te vinden, waardoor ook deze winkels leeg komen. De leegstand in 2019 is dan ook, na een aantal jaar van daling, weer opgelopen.
Natuurlijk hangt alles ook af van de locatie: voor sommige plekken weet de adviseur wel een nieuwe huurder aan te trekken, maar niet altijd meer tegen dezelfde prijs als weleer. Voor andere locaties zal er stevig moeten worden nagedacht over andere invullingen.

1 Brickstone Retail
85.816 m²
De adviseurs van Brickstone Retail hebben bemiddeld namens huurder Philip Morris Nederland bij de aanhuur van een winkel aan de Heiligeweg 32 in Amsterdam. Philip Morris gaat hier een nieuwe formule vestigen, de Iqos Store. Deze formule verkoopt onder andere tabakswaar en andere aanverwante artikelen. De Heiligeweg is een A1-locatie in het centrum van Amsterdam. De winkel heeft een oppervlakte van 50 m² op de begane grond.

2 Dynamis
72.370 m²
Boek & Offermans Makelaars, dat deel uitmaakt van het netwerk van Dymanis, heeft opgetreden in een transactie in Kerkrade. Daar huurde het Wereld Muziek Concours Kerkrade (WMC) een commerciële ruimte aan de Niersprinkstraat. De ruimte is 320 m² groot en ligt in het centrum aan de rand van het kernwinkelgebied. Vanuit hier zal WMC het vierjaarlijkse concours in Kerkrade organiseren.

3 KroesePaternotte
61.681 m²
KroesePaternotte hielp Albert Heijn bij het vinden en huren van een ruimte voor een filiaal op een high-traffic locatie in het centrum van Amsterdam. De nieuwe vestiging komt in het Hirsch-gebouw, naast de Apple Store, aan het Leidseplein 31. Hier waren eerst de Mini Store en MySuite gevestigd. Het Hirsch-gebouw is eigendom van Executive Property Hirsch, een vennootschap van de Zweedse familie Nilsson.

4 CBRE
59.892 m²
CBRE heeft de eigenaar geadviseerd bij de verlenging van negen locaties van Hema. In totaal gaat het om 25.000 m² aan verhuurbaar oppervlak, verspreid over negen hoofdwinkelstraten in Beverwijk, Den Haag, Dordrecht, Emmen, Haarlem, Helmond, Hilversum, Nijmegen en Roermond. De locaties zijn in handen van een consortium aan investeerders. De onderhandelingen vonden plaats vooruitlopend op de vervaldatum van de huidige verhuurtermijn.

5 JLL
54.976 m²
Het Italiaanse modemerk Versace heeft winkelruimte gehuurd aan de PC Hooftstraat in Amsterdam. Het gaat om nummer 95. Er is een langdurige huurovereenkomst aangegaan met de verhuurder. JLL vertegenwoordigde in deze deal de vertrekkende huurder. De winkel bestaat uit de begane grond, de kelder en de eerste verdieping. Versace huurt vanaf 1 januari 2020.

6 Creating Retail Parks
54.604 m²
Creating Retail Parks adviseerde Maxaro hij de aanhuur van 4300 m² in The Wall langs de A2 in Utrecht. De Maxaro moet in februari 2020 geopend worden op de begane grond van het complex. Maxaro is een specialist in keukens, badkamers en vloeren, die de eigen producten ontwikkelt en verkoopt. Urban Interest en Built to Build zijn de verhuurders.

7 Colliers International
54.025 m²
Colliers begeleidt ASR Real Estate bij de herpositionering van de nieuwe Haagse Passage in Den Haag. In dat kader adviseerde Colliers ASR bij de verhuur van Passage 62F aan Calzedonia Group. Het bijzondere is dat de ruimte wordt opgedeeld om aparte winkels te creëren voor de merken Calzedonia en Intimissimi. Het is de eerste in een reeks van combinatiewinkels.

8 Cushman & Wakefield
50.869 m²
Cushman & Wakefield adviseerde de eigenaar bij de verhuur van een winkel in winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam. De winkel is verhuurd aan juwelier Lucardi, die daarmee zijn zevende vestiging in Rotterdam opende. De winkel aan het Zuidplein Hoog 761 heeft een oppervlakte van 136 m² op de begane grond.

9 Big Box Retail
29.118 m²
Big Box Retail is in 2018 opgericht door Jonne Vermeulen. Hij is een vastgoedadviseur uit Amsterdam die gespecialiseerd is in winkels. Het zwaartepunt van de activiteiten van Big Box ligt bij de grootschalige winkels. Vermeulen heeft hiervoor 10 jaar bij BVVL Winkelvastgoed Adviseurs gewerkt als winkelmakelaar.

10 Uniek Bedrijfsmakelaars
25.219 m²
Uniek bemiddelde namens de verhuurders bij de aanhuur door twee sportbedrijven van winkelruimte in Lelystad en Dordrecht. In Lelystad huurde Sport Medisch Centrum Flevoland 690 m² winkelruimte op de eerste verdieping aan De Promesse. In Dordrecht werd 1100 m² verhuurd aan Basic Fit voor een periode van 15 jaar.

Laatste nieuws

Evenementen