Top-1001 Adviseurs 2020: Logistiek wijkt uit naar regio, kansen voor lokale adviseurs

Up-to-date logistieke ruimte is steeds lastiger te vinden. De online bestedingen van consumenten hebben ook hun weerslag op de vastgoedadviseurs

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 28 februari 2020

De bedrijfsruimtemarkt is booming, en niet alleen aan investeringszijde. Er is zoveel vraag naar up-to-date logistieke ruimte dat gebruikers steeds meer moeite krijgen om panden te vinden. Dat betekent dat het meer en meer een verhuurdersmarkt wordt. Het betekent ook dat de interesse van de gebruikers voor locaties buiten de hotspots toeneemt. Dat biedt kansen voor adviseurs die meer in de regio actief zijn, zoals het netwerk van Dynamis en Basis Bedrijfshuisvesting, dat rond het Groene Hart actief is. Maar dat geldt ook voor Thoma Post, dat vooral vestigingen heeft in het oosten van het land of RSP, dat gespecialiseerd is in Zuid-Nederland.
Er is veel vraag uit de e-commerce-hoek en dat vergt ook het één en ander van de adviseur. Zulke gebruikers hebben immers door de eisen die hun business aan hen stelt een andersoortig wensenlijstje dan de logistieke gebruikers voorheen hadden. Denk aan same-day-delivery bijvoorbeeld. Om bij te blijven met de markt zal de adviseur zijn kennis op dit terrein moeten bijspijkeren.
             
1 JLL
810.697 m²
JLL heeft in 2019 onder meer WDP begeleid bij het vinden van een huurder voor het laatste gedeelte van het warehouse aan de Ampèrestraat 9 in Venlo. Huurder werd Arthrex Distribution Hub EMEA, die een unit van 10.100 m² in gebruik nam. Eerder was al een unit verhuurd aan Aster Technology Holland, waardoor het complex nu langjarig verhuurd is. Ook bij deze transactie trad JLL op namens WDP.

2 Dynamis
671.063 m²
Samenwerkingsverband Dynamis bereikt deze positie in deze lijst onder meer door het werk van Strijbosch Thunnissen Bedrijfsmakelaars in Nijmegen. Dit kantoor was betrokken bij de verhuur door Rotra Logistics Solutions van het complex aan de Nieuweweg 271–275 in Wijchen. Rotra huurde hier 12.600 m² op bedrijventerrein Wijchen Oost. Strijbosch Thunnissen bemiddelde namens de verhuurder, een particuliere belegger.        

3 Cushman & Wakefield
512.839 m²
Cushman & Wakefield trad op namens Gazeley bij de verhuur van een complex in Venlo. Het gaat om het complex aan de Marco Poloweg 14 op Trade Port West. Hier huurde Ziegler 500 m² kantoorruimte en 4500 m² warehouse, waarvan 1500 m² crossdock. Namens internationale logistieke verhuurder Gazeley bewerkstelligde Cushman & Wakefield een langjarige huurovereenkomst voor deze ruimte met Ziegler.

4 Industrial Real Estate Partners
324.182 m²
Industrial Real Estate Partners, opgericht in 2011, heeft zich in 2019 aangesloten bij samenwerkingsverband Irels, wat staat voor International Real Estate Logistics Solutions. Het is een Europees netwerk van onafhankelijk opererende makelaars gespecialiseerd in logistiek vastgoed. Industrial Real Estate komt in deze lijst onder meer door de collegiale verhuur met JLL van 5000 m² bedrijfsruimte aan SternFacilitair aan de Kaapstadweg in Amsterdam.

5 3Stone Real Estate
249.062 m²
Begin 2019 werd bekend dat Prologis een distributiecentrum gaat realiseren op bedrijvenpark Het Klooster in Nieuwegein. Hema gaat het 34.000 m² grote pand huren en werd bij deze transactie geadviseerd door 3Stone Real Estate. Het pand van 34.000 m² komt op een kavel van 57.000 m² die Prologis koopt van de gemeente Nieuwegein. Voor Hema is dit een toevoeging aan het distributiecentrum dat de retailer al heeft in Utrecht.

6 CBRE
225.634 m²
CBRE bemiddelde namens huurder Ansaldo Thomassen bij het afsluiten van een nieuwe huurovereenkomst voor bedrijfs- en kantoorruimte op de Havelandseweg in Rheden. De huur gaat om een totaal van 12.000 m². Ansaldo Thomassen is een bedrijf gespecialiseerd in grootschalige turbines voor de gas- en olie-industrie. Op bedrijventerrein Hanseland zijn extra voorzieningen aanwezig als perslucht en koelwater. Met de verhuurder is afgesproken dat hij aanvullende faciliteiten naar wens zal leveren.

7 Colliers International
212.749 m²
Colliers was betrokken bij de verkoop van distributieruimte in Tilburg, een koop voor eigen gebruik. Een allround logistieke dienstverlener uit Tilburg kocht het complex aan de Kranenberg 2 op bedrijventerrein Vossenberg. De logistieke dienstverlener is van plan het bestaande complex van 7475 m² te slopen en nieuwbouw te ontwikkelen. Het ligt op een perceel van 26.850 m². Verkoper Standard Aero, die het complex ook zelf in gebruik had, werd bij deze verkoop geadviseerd door Colliers.

8 RSP Makelaars
173.415 m²
RSP was samen met JLL betrokken bij de verhuur van een nieuw te realiseren logistiek complex van 55.000 m² in Den Bosch. Het nieuwe complex, dat in opdracht van WDP gerealiseerd wordt door Heembouw, is geheel verhuurd aan verschillende gebruikers. Dat zijn ID-Logistics Benelux, Spierings Smart Logistics en Sanitairwinkel.nl. De verwachting is dat het complex medio 2020 wordt opgeleverd.

9 Savills
140.077 m²
Savills bemiddelde namens de verhuurder Somerset Capital Partners bij de verhuur van het distributiecentrum AMS01 op Schiphol Logistics Park. Fase C is opgeleverd en hier verhuurde Savills 3900 m² aan de CTS Group. Savills richt zich ook op het beheer van logistieke panden, volgens de adviseur een heel andere tak van sport dan bijvoorbeeld het beheer van kantoorpanden. Slecht beheer van logistieke panden zou bij de gebruikers direct tot omzetverlies leiden.

10 MVGM Bedrijfsmakelaars
111.570 m²
MVGM was collegiaal betrokken bij de verhuur van een vrijstaand bedrijfsgebouw op bedrijventerrein De Brand in Den Bosch. PostNL huurde hier 2050 m² bedrijfsruimte en 390 m² kantoorruimte aan de Weegschaal 2. RSP Makelaars trad in collegiale samenwerking met MVGM Bedrijfsmakelaars op namens de eigenaars, diverse particuliere beleggers.