Top-1001 Adviseurs 2020: De krapte neemt toe op de beste kantorenmarkten

De investeringsmarkt voor kantoren liet al langer pieken zien, maar de gebruikersmarkt is ondertussen ook gaan lopen

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 28 februari 2020

Op de goede locaties wordt de markt steeds krapper voor huurders die kantoorruimte zoeken. In Amsterdam is de leegstand onder de frictieleegstand van zo’n 5% gedaald. Dat is te merken aan de prijzen: door de krapte stijgen de huurprijzen op de beste locaties.
Inmiddels loopt de kantorenmarkt echter niet alleen in de hoofdstad. Ook steden als Rotterdam en Den Haag doen het goed. Zo werd het Berlage-gebouw in Den Haag, dat op de nominatie stond om getransformeerd te worden naar woonruimte, toch als kantoorruimte verhuurd aan Shell.
Natuurlijk doet vooral Utrecht het ook goed. Als stad in het midden van het land en goed bereikbaar met openbaar vervoer, is deze plek steeds populairder geworden onder kantoorgebruikers. Een adviseur als Ans de Wijn Bedrijfshuisvesting, vooral actief in de regio Midden-Nederland, spint daar garen bij. Ook de Dynamis-partners, actief in uiteenlopende regio’s verdeeld over Nederland, profiteren ervan.
Toch laten ook de landelijk werkende partijen, die overigens in de meeste gevallen ook regionale kantoren hebben, zich niet onbetuigd. Zij blijven de boventoon voeren op de gebruikersmarkten, waarbij de kantorenmarkt bovendien meestal maar een van de deelmarkten is waarop zij actief zijn.

1 CBRE
650.237 m²
CBRE heeft onder meer geadviseerd bij de verhuur door belegger CBRE Global Investors van twee verdiepingen in Delftse Poort, gelegen aan het Weena 505 in Rotterdam. CBRE adviseerde CBRE GI bij de aanhuur door RHO Adviseurs, collegiaal met De Mik Bedrijfshuisvesting. Er werd een langjarig contract afgesloten voor 1500 m² op de 35ste en 36ste verdieping. De huurder roemt vooral het uitzicht over de stad.

2 JLL
367.050 m²
JLL bemiddelde in 2019 onder meer bij de aanhuur van advocatenkantoor Osborne Clarke van ruim 1500 m² aan de Jachthavenweg 130 in Amsterdam. Het langjarige contract werd met verhuurder Catella gesloten, maar JLL adviseerde vertrekkend huurder Renault–Nissan. Osborne Clarke huurt het gehele pand, inclusief archiefkasten en 28 parkeerplaatsen. De verhuur ging 1 december 2019 in.

3 Cushman & Wakefield
295.442 m²
Cushman & Wakefield bemiddelde bij de aanhuur van 11.500 m² door een Nederlandse bank in Amersfoort. Gekozen werd voor kantoorgebouw Hoek 3 aan de Van Asch van Wijckstraat 51–55. Het gaat om een pand dat onlangs grootschalig werd gerenoveerd door eigenaar ARC Real Estate Partners. Het afgesloten huurcontract heeft een looptijd van 10 jaar.

4 Dynamis
256.306 m²
Molenbeek Makelaars, partner in Dynamis, was onder meer betrokken bij de verhuur van een pand op kantorenpark De Twaalf Apostelen in Bunnik. Daar huurde BAM Services Nederland 2187 m² aan de Regulierenring 6. Het gaat om een langjarig contract. BAM Services is onderdeel van de BAM Groep, die sinds jaar en dag in Bunnik gevestigd is. Molenbeek trad op namens de verhuurder.

5 Colliers International
133.674 m²
Colliers adviseerde eigenaar AIK bij de verhuur van het monumentale kantoorgebouw Berlage van 13.000 m² in Den Haag. AIK gaat het renoveren en het gebouw zal onderdeel worden van de Shell Campus. Naar verwachting zal die renovatie in de zomer van 2020 afgerond zijn, zodat Shell er dan in kan. De Muziekacademie Den Haag, die al enige jaren is gehuisvest in het gebouw en een huurcontract heeft, zal ook in het gebouw blijven.

6 Ans de Wijn Bedrijfshuisvesting
86.059 m²
Ans de Wijn Bedrijfshuisvesting heeft onder meer bemiddeld bij het tot stand komen van het huurcontract dat huurder MBO Utrecht sloot voor 8100 m² aan de Daltonlaan 200 en 500 in Utrecht. MBO Utrecht huurde al 9000 m² in de omgeving, maar breidt uit en sloot daarvoor een langjarig huurcontract. Er horen ook 211 parkeerplaatsen bij. Samen met JLL is Ans de Wijn belast met de verhuur.

7 NL Real Estate | Knight Frank
79.259 m²
NL Real Estate adviseerde huurder Knotel Amsterdam bij de aanhuur van het monumentale grachtencomplex De Sterre aan de Keizersgracht 119–121 in Amsterdam. Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf opende daarmee zijn eerste vestiging in Nederland. Knotel is een internationale aanbieder van serviced offices. Voor het grachtencomplex in Amsterdam is een langjarige huurovereenkomst afgesloten en is de 2000 m² aan ruimte volledig verbouwd tot turnkey kantoorruimte.

8 DRS Makelaars
71.571 m²
DRS Makelaars begeleidde de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie tijdens de aanhuur van een nieuw academiegebouw in Amsterdam Zuidoost. Het wordt gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van Ikea aan de Paasheuvelweg 5, dat in 2019 is verhuisd. Het gebouw is 2800 m² groot en eigendom van Certitudo Capital. Ook de Dutch Filmers Academy zal zich op deze locatie vestigen.

9 MVGM Bedrijfsmakelaars
67.727 m²
MVGM heeft brancheorganisatie voor makelaars NVM begeleid bij zijn herhuisvestingsvraagstuk. Er is een uitgebreid programma van eisen opgesteld en er heeft een marktinventarisatie plaatsgevonden. Er is gekozen voor nieuwbouw op Papendorp in Utrecht, waarbij MVGM namens de NVM een tenderprocedure heeft uitgevoerd. Heembouw heeft die gewonnen en zal de nieuwbouw van 4800 m² realiseren.

10 BNP Paribas Real Estate
56.806 m²
BNP Paribas heeft veel property management-opdrachten en is vanuit die rol veelal betrokken bij verhuuronderhandelingen. Dit is inclusief verlengingen van contracten en uitbreidingen. Dit geldt onder meer voor het verlengen en uitbreiden van de lopende overeenkomst van Ilionx Information Management Noord in Groningen aan de Laan Corpus den Hoorn 100.