De gemeente Rotterdam speelde met de gedachte om met bussen te gaan rijden over de nieuwe stadsbrug tussen Zuid en Noord-Oost. Nu is er toch eenstemmig gekozen voor een tramverbinding.
De gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening hebben de voorkeur uitgesproken voor een tram over de nieuwe stadsbrug in de Maasstad. Die moet reizigers binnen 15 minuten van Zuidplein naar Kralingse Zoom brengen.
De voorkeur gaat uit naar een tram omdat de tram per rit meer reizigers kan vervoeren en een groene inpassing in het straatbeeld mogelijk is. Voor een definitieve keuze werken de partijen nog een aantal voorwaarden verder uit. De komst van de nieuwe stadsbrug gaat ervoor zorgen dat Rotterdam Zuid en Noord beter met elkaar worden verbonden. Ook geeft het in de toekomst de bewoners van de 30.000 nieuwe woningen in de Oostflank de ruimte om huis, werk, sport en meer, hierdoor snel en eenvoudig te bereiken.
Streep door vrije busbaan
Enige tijd hing ook nog de optie in de lucht van een busverbinding over een vrije busbaan, al was hier van meet af veel weerstand tegen vanuit de politiek en de Rotterdamse samenleving. De voor- en nadelen van een tram en de bus zijn door ov-experts op een rij gezet en besproken met de wijkraden en de bewonersorganisaties langs de route van het nieuwe ov. De voorkeur van de opdrachtgevers gaat uit naar de tram.
Kleine disclaimer: de opdrachtgevers voor deze definitieve keuze nog een aantal zaken verder uitwerken. Zo onderzoeken zij of de tram goed kan aansluiten op het metro- en busstation Zuidplein. Moet de aanleg passen binnen de financiële afspraken. En is het nodig dat de gemeente Rotterdam en de MRDH afspraken maken over de jaarlijkse kosten voor exploitatie, beheer en onderhoud van de trams.
Stadionpark
Met de voorkeurskeuze voor een tram kan het projectbureau Stadsbrug en OV de route van de tram en de plannen voor het station Stadionpark verder gaan uitwerken. Tegelijkertijd wordt een start gemaakt met het ambitiedocument voor de stadsbrug.
Eind 2026 moet duidelijk zijn of de ontwerpen en de investeringsramingen van de tram, het station en de brug passen binnen de bestuurlijke afspraken over doelen en budget. Daarnaast start de gemeente Rottedam samen met ProRail met het ontwerp voor het nieuwe station Stadionpark, met nieuwe sporen, tramhaltes, de oversteek over de sporen en de stationsomgeving.