Toch Escher-museum in Amerikaanse ambassade

De gemeente Den Haag gaat voor de ontwikkeling van de voormalige Amerikaanse ambassade een exclusieve samenwerking aan met IQNN Development en Syntrus Achmea.

Het gebouw stamt uit 1959 en is een rijksmonument. De architect is de Hongaars-Amerikaanse Marcel Breuer. Het wordt herontwikkeld tot een mixed-use gebouw, bestaande uit het Escher Museum, een Escher Hotel en horeca. MVSA Architects maakt het ontwerp voor de herontwikkeling. De komende maanden wordt de visie van IQNN Development en Syntrus Achmea omgezet naar een ontwerp en wordt de business case uitgewerkt.

Omroep West meldt dat de plannen voor het museum al bestaan sinds 2016, maar dat er geen marktpartij werd gevonden die aan de financiële uitgangspunten voldeed. Escher in het Paleis heeft nu echter IQNN Development en Syntrus Achmea bereid gevonden om mee te werken aan de plannen. Wethouder Richard de Mos (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) denkt dat het nu mogelijk is dat de gemeente het pand tegenover de Koninklijke Schouwburg voor € 11,5 mln kan verkopen. Het ontwerp van IQNN gaat uit van een Escher/museum met een omvang van 5500 m².

De werken van Escher zijn in handen van de gemeente en ondergebracht bij het Haags Gemeentemuseum. Door de toestroom van bezoekers heeft de collectie in 2002 een eigen plek gekregen in het Paleis aan het Lange Voorhout, 100 meter verwijderd van de ambassade. De stroom bezoekers overstijgt momenteel echter de capaciteit die het Paleis kan verwerken.