Tijdelijke woningen voor 120 arbeidsmigranten op industrieterrein in Elst

Het college van B en W van de gemeente Overbetuwe heeft akkoord gegeven voor de bouw van tijdelijke woningen voor 120 arbeidsmigranten op industrieterrein De Merm - Oost in het Gelderse Elst.

Het College wil zo de druk op woonwijken in de gemeente verminderen. Naar verwachting zijn de woningen binnen zeven maanden klaar. De gemeenteraad moet nog beslissen over het plan. Zij geeft op 29 oktober uitsluitsel. Het project is een samenwerkingsverband van de gemeente met Flexwoning Personeelshuisvesting en MH Elst.

Er is een groeiende wens voor geschikte huisvesting voor internationale medewerkers in de gemeente Overbetuwe. “Veel bedrijven zijn afhankelijk van arbeidsmigranten”, zegt wethouder Woonbeleid Karel Grimm. “Met dit initiatief kunnen we aan 120 mensen goed onderdak bieden. Daarmee verminderen we ongewenste woonsituaties en kunnen buitenlandse medewerkers op een humane manier dichtbij hun werk in Overbetuwe verblijven.”

Huisvesting voor 15 jaar 

Het terrein ligt ten zuiden van de Bemmelseweg in Elst en ten oosten van het huidige bedrijventerrein De Merm. Bedrijventerrein Merm ligt aan de zuidoostzijde van Elst, in de oksel van de A325 en A15. De woningen worden voor een periode van 15 jaar geplaatst en bestaan uit duurzame, vooraf gebouwde (prefab) eenheden. Daarna kunnen de units worden verwijderd en ergens anders opnieuw gebruikt. Het industrieterrein krijgt daarna zijn oorspronkelijke bestemming terug. De bouw start zodra de vergunning is goedgekeurd.

De huisvesting op De Merm-Oost heeft moderne en veilige voorzieningen. Elke medewerker heeft een eigen slaapkamer. Er zijn gemeenschappelijke ruimtes, zoals een huiskamer en keuken, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Een beheerder is aanwezig voor hulp, wat de veiligheid verhoogt. Er zijn ook plekken voor sport, ontspanning en cursussen.

Bedrijven erbij betrokken

De omringende bedrijven zijn eind 2023 betrokken bij het plan voor huisvesting van internationale medewerkers op De Merm-Oost. De reacties hebben geleid tot aanpassing van onderdelen van het plan. Ook zijn er een beheerplan en huishoudelijk reglement opgesteld. Hierin staan gedragsregels voor bewoners.