Thunnissen realiseert woningen op Landgoed Dennenheuvel

Klooster Euphrasia heeft via een tenderprocedure Thunnissen als winnaar geselecteerd voor de ontwikkeling van Landgoed Dennenheuvel tot woningen.

Landgoed Dennenheuvel aan de Dennenweg 4-10 in Bloemendaal gaat bestaan uit in totaal 87 woningen, appartementen en gebouwde parkeervoorzieningen. Het plan wordt gerealiseerd op een deel van een perceel van ruim 7 hectare. Op 26 juni hebben partijen de koopovereenkomst voor het gebied ondertekend.

‘Klooster Euphrasia is verheugd dat met de verkoop aan Thunnissen een volgende, belangrijke, stap is gezet in de verdere uitontwikkeling van Landgoed Dennenheuvel. De aanbieding van Thunnissen kwam als winnaar naar voren op het gebied beste prijs, proces en kwaliteit” aldus Hubert Janssen, directeur van Klooster Euphrasia.

Missie

Dennenheuvel is een landgoed met een missie. Het is én wordt een verblijfplaats waar saamhorigheid, ontmoeten en landschappelijk wonen bij elkaar komen in een natuurlijke groene omgeving met gedeelde voorzieningen. Thunnissen zal de komende tijd het gedachtengoed, gebiedsconcept én woningbouwplan verder (technisch) uitwerken binnen de reeds onherroepelijke bestemmingsplankaders.

Het totale woonprogramma van 87 woningen bestaat uit 23 sociale huurappartementen, 16 (zorg)appartementen voor de Arkgemeenschap Haarlem, 19 vrijesectorhuurappartementen voor een eindbelegger en 29 koopwoningen en appartementen in het hogere segment, allen gesitueerd rondom de centrale Kloostertuin. Daarnaast worden er meerdere collectieve ruimten, werkplaatsen voor de Arkgemeenschap en een parkeergarage onder het gebied gerealiseerd.

Kloostertypologie

Het ontwerp is gebaseerd op de kloostertypologie: een gebouwenensemble, georganiseerd rond een collectieve binnenplaats en verbonden door een houten ‘kloostergang’. Op basis van verschillende uitgangspunten en in een zorgvuldig doorlopen participatieproces is een eerste integraal schetsontwerp gemaakt voor zowel de toekomstige bebouwing als de landschappelijke inpassing ervan. Toekomstige bewoners van het landgoed kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van een gezamenlijke woonkamer, een bibliotheek en een sport- en yogaruimte. De buurt kan ook gebruik maken van diverse voorzieningen en bijvoorbeeld deelnemen in de ‘zelfoogsttuin’ van de Arkgemeenschap.

Ten aanzien van het landschap wordt ingezet op het behouden van-, en daar waar mogelijk versterken van de bestaande kwaliteiten in de bospaden met de omliggende landschapsstructuren. Het ontwerp voor het gebouwensemble refereert aan de historische witte villa's en landgoederen in het bosrijke duinlandschap van de gemeente Bloemendaal.

Het schetsontwerp is gemaakt door Orange Architects en het landschapsontwerp door Felixx Landscape Architects & Planners. Voor het participatietraject voor de verdere uitwerking is de samenwerking aangegaan met De Wijde Blik communicatie.