Syntrus Achmea haalt 100 miljoen op voor zorgvastgoed

Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft ruim € 100 mln opgehaald voor het Achmea Dutch Health Care Property Fund (ADHCPF).

Het geld komt van één nieuwe en drie bestaande participanten in het zorgvastgoedfonds. Tweederde van de nieuwe investeringstoezeggingen is al in 2016 belegd.
De nieuwe participant, een Nederlandse verzekeraar, neemt in twee stappen een belang van € 75 mln in het fonds. De drie bestaande participanten, Nederlandse pensioenfondsen, breiden hun mandaten in totaal uit met ruim € 25 mln. De vier institutionele beleggers willen niet met naam worden genoemd.

“Uit de omvang van de nieuwe toezeggingen spreekt een groot vertrouwen in de strategie van het fonds”, zegt Onno Hoff, director Fund Management Vastgoed bij Syntrus Achmea RE&F. “Het beleggingsperspectief van zorgvastgoed is ijzersterk en sluit goed aan bij de behoefte van institutionele beleggers. Dit extra toegezegde kapitaal geeft het fonds de mogelijkheid om verder te groeien richting de beoogde 500 miljoen euro in 2019.”

Syntrus Achmea RE&F breidde de portefeuille van het zorgvastgoedfonds dit jaar uit met verschillende objecten, waaronder De Makroon in Amsterdam (foto) en Klaasje Zevenster in Amstelveen. Deze complexen combineren levensloopbestendige appartementen met intramurale zorgwoningen. Daarnaast werden het gezondheidscentrum Dudokpark in Hilversum en de Zorgboulevard Zaandam aan het fonds toegevoegd. Deze complexen bieden een combinatie van eerste en tweedelijnszorg.

Het ADHCPF is het eerste en grootste Nederlandse beleggingsfonds specifiek gericht op zorgvastgoed. De portefeuille bestaat uit 14 objecten en heeft een totale waarde (inclusief pijplijn) van € 250 mln. In de GRESB Real Estate Assessment eerder dit jaar werd het fonds uitgeroepen tot het meest duurzame zorgvastgoedfonds ter wereld.