Start verkoop gevangenis Wolvenplein Utrecht

Het Rijksvastgoedbedrijf start volgende week met de openbare verkoop middels openbare inschrijving met voorselectie van de voormalige penitentiaire inrichting Wolvenplein. 

Het gevangeniscomplex is gelegen aan de singel van de binnenstad van Utrecht en gemakkelijk bereikbaar vanaf de uitvalswegen en met het openbaar vervoer. De omgeving is gemengd met historische en nieuwbouwwoningen en kantoorgebouwen.

Het monumentale complex uit 1851-1852. Naderhand is de gevangenis uitgebreid, onder andere in 1903 met een kerkgebouw. In 2001 heeft de toenmalige Rijksgebouwendienst een ingrijpende restauratie van het gevangeniscomplex afgerond.

Verslaafden
Begin deze eeuw werd het complex een bajes voor de gerechtelijke opvang van verslaafden en stadsgevangenis. Het complex is sinds 2015 in tijdelijk beheer bij De Vrije Wolf die er startende ondernemers en zzp’ers huisvest. Ook worden er diverse (culturele) evenementen en festivals georganiseerd. 

In samenwerking met de gemeente is een Visiedocument opgesteld voor een mogelijke herontwikkeling van het complex. Deze is vastgesteld door de gemeenteraad. Het Visiedocument biedt ruimte voor nieuwe functies en transformatie.

Het Rijksvastgoedbedrijf biedt het gehele complex in één keer te koop aan. De verkoop vindt plaats bij openbare inschrijving met voorselectie. Er is sprake van een voorselectie waarbij onder andere aantoonbare ervaring moet worden aangetoond met projecten van soortgelijke complexiteit en met het ontwerpen, ontwikkelen/bouwen, financieren, onderhouden/instandhouden of exploiteren/gebruiken van dergelijke projecten. Ook zal er een visie op de herontwikkeling worden gevraagd.