Start-ups bepalen kantoorgebieden van de toekomst

Start-ups en scale-ups hebben een duidelijke voorkeur voor stadscentra en mixed-use gebieden.

Tech-start-ups en scale-ups in Nederland hebben specifieke voorkeuren voor hun vestigingslocatie, blijkt uit onderzoek door vastgoedadviseur CBRE in samenwerking met Dealroom en TechLeap.NL.

Van de tech-start-ups en scale-ups is ruim de helft (56%) gevestigd in de vier grote steden. Daarnaast is 43% niet gevestigd in kantoorgebouwen, maar in woningen of bedrijfsverzamelgebouwen. Vooral jonge start-ups zijn gevestigd in andere gebouwen dan kantoren. De behoefte aan een formeel kantoor neemt duidelijk toe naarmate de onderneming groeit.

Voorkeur voor stadscentrum
Tech-start-ups en scale-ups vestigen zich veelal in het centrum van een stad, ondanks de hoge huurprijzen. Een belangrijke reden hiervoor zijn de vele voorzieningen in de directe omgeving. Ook woongebieden, zoals in Amsterdam-West en Rotterdam-West, zijn populair. Dit komt mede door zogenoemde incubator spaces, de betaalbare kantoorruimte en mogelijkheid tot uitbreiding van werkplekken. Deze flexibiliteit is belangrijk, omdat het aantal werknemers snel kan veranderen.

CBD’s minder populair
Opvallend is dat Central Business Districs (CBDs) en andere grote kantoorgebieden niet in trek zijn bij deze groep bedrijven. De Amsterdamse Zuidas en het CBD in Utrecht komen niet in de top-5 voor van de populairste vestigingsplaatsen van start-ups en scale-ups. De CBD’s in Rotterdam en Den Haag staan op een derde plek. Mogelijke redenen zijn de hogere huren, grote kantooroppervlakten en formele settings.

Impact op stedelijke ontwikkeling
Gezien de sterke groei van de tech-sector zijn de locatievoorkeuren van start- en scale-ups belangrijke inzichten voor zowel investeerders als gemeenten. De bedrijven hebben volgens CBRE een grote invloed op de aantrekkingskracht en ontwikkeling van een stadsgebied.

‘Tech-start-ups en scale-ups kunnen worden gezien als aanjagers van stedelijke ontwikkeling en de opkomst van nieuwe stadsdistricten. Hun aanwezigheid heeft impact op de aantrekkingskracht en ‘branding’ van een stadsgebied. We zien dat grotere bedrijven ook steeds meer interesse hebben voor deze gebieden vanwege het creatieve talent, de mogelijkheden voor co-creatie en het innovatieve karakter die start- en scale-ups aan omgeving geven. Zij kiezen duidelijk voor alternatieve locaties dan de geijkte CBD’s, zoals de stadscentra en mixed-use gebieden. Daarin zijn de toekomstige kantoorlocaties van een stad te herkennen’, zegt Joep van Vliet, associate director research bij CBRE.