Start bouw M’Dam in Monnickendam in de fabriek

Prefabricage eerste all-electric woongebouw van CLT-hout in Monnickendam van start.

Alle 62 duurzame appartementen in project M’Dam zijn verkocht. In totaal zijn 21 sociale koop- en 21 vrije sector koopappartementen aan particulieren verkocht en 20 sociale huurappartementen aan Wooncompagnie.

In de fabriek begint nu de productie van het grotendeels uit CLT-hout opgetrokken appartementengebouw, straks een van de meest duurzame en circulaire houten woongebouwen van Nederland. In losse componenten worden de houten woningen op de locatie van de voormalige Prof. Dr. Ph. Kohnstammschool aan de Pierebaan in Monnickendam tot een compleet gebouw geassembleerd.

Elk appartement wordt inclusief volledige badkamer en toilet in de fabriek geproduceerd en als één geheel naar de locatie vervoerd. Met een speciale bouwmethodiek wordt ter plaatse het complete plan binnen zes maanden gerealiseerd. Medio 2021 wordt M’Dam opgeleverd.

M’Dam wordt volledig opgetrokken uit CLT (Cross Laminated Timber). Het gebouw krijgt gedeeltelijk een traditioneel gemetselde gevel. De volledige energievraag van de appartementen wordt elektrisch ingevuld. Verwarming van de woningen en water vindt plaats middels een (lucht-water-)warmtepomp, zonnepanelen en een boiler.

M’Dam is ontwikkeld door BMB ontwikkeling, onderdeel van VolkerWessels. Het ontwerp is afkomstig van architect Finch Buildings uit Amsterdam. De Groot Vroomshoop (VolkerWessels) is verantwoordelijk voor de realisatie.