Smakkelaarsveld wordt parkachtige omgeving direct naast Utrecht CS

Het Smakkelaarsveld in Utrecht, vlak naast Utrecht CS, krijgt drie woongebouwen, horeca, groen en een ‘parkkelder’.

In de parkkelder worden cultureel-maatschappelijke activiteiten worden georganiseerd. De bus- en trambaan loopt onder het park door.

Lingotto heeft de plannen hiervoor vrijdag gepresenteerd. Het plan is ontworpen door Arup, Studioninedots, ZUS en VKZ en kwam mede tot stand op basis van gesprekken met de stad, de directe omgeving en de gemeenteraad. In 2019 gaat de eerste schop de grond in. In 2022 moet het hele gebied klaar zijn.

Er komt een glooiend en oplopend park. Dankzij de hoogteverschillen ontstaat een ruimte onder het park. Deze ruimte is bedoeld voor (fiets)parkeren, een kleine haven en de 'Parkkelder' met daarin een wisselend cultureel-maatschappelijke programma. In het midden van het park is een klein horecapaviljoen met terras.

De Leidse Rijn wordt doorgetrokken en verbonden met de Catharijnesingel. Drie bruggen zorgen ervoor dat het Smakkelaarsveld straks van alle kanten bereikbaar is. Er komen drie woongebouwen met in totaal circa 150 woningen in het middenhuursegment, vrijesector huur en vrijesector koop. De gebouwen staan deels op de overbouwde bus- en trambaan. Het dak van een van de gebouwen is openbaar toegankelijk. Hierop komt ook een horecagelegenheid.