Uit de enquête van PropertyNL naar wie de nieuwe minister van Wonen moet worden, is een tweetal met exact evenveel stemmen naar voren gekomen.
De winnaars zijn Heleen Aarts, ceo van woningontwikkelaar Amvest en bestuurder bij de vereniging van ontwikkelaars Neprom, en Daan van der Vorm, ontwikkelaar van innovatieve woningconcepten. Zowel Aarts als Van der Vorm weet alles van gebiedsontwikkelingen, vooral hoe je ze moet vlottrekken en hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan de gebouwde omgeving. Zij kregen beiden afgerond 12% van de stemmen.
Concurrentie
De winnaars hadden stevige concurrentie. Maarten de Gruyter, de meest politiek bevlogen projectontwikkelaar van het land en landelijk een van de bekendste vastgoedspelers, met columns in Quote en een podcast voor BNR Nieuwsradio, kreeg ruim 10% van de stemmen.
De Gruyter wordt op de voet gevolgd door Nicole Maarsen. Zij was directeur bij Syntrus Achmea en speelde een vooraanstaande rol bij beleggersvereniging IVBN. Ze is nu voor zichzelf begonnen, maar zal ongetwijfeld tijd vrijmaken wanneer het verlossende telefoontje van formateur Rutte komt.
Unieke minister
De enige met ministeriele ervaring in het gezelschap genomineerden is Martin van Rijn. Hij scoort ook zeer hoog als de ideale minister van Wonen. Hij is nu de voorman van de koepel van woningcorporaties Aedes. Als iemand ervoor kan zorgen dat corporaties weer gaan bouwen, is hij het. Hij zou corporaties met de afschaffing van de verhuurderheffing kunnen paaien, maar het zal nog een kunst zijn om ze tot de gewenste actie te bewegen. Van Rijn kent echter het klappen van de zweep. Hij was een unieke minister in het kabinet VVD, D66, CDA en CU. Uniek omdat hij van de PvdA is. Dat kunstje kan hij herhalen in het nieuwe kabinet van die samenstelling, al is dat weinig waarschijnlijk.
Hoog scoorden ook Henk Jagersma, met een brede achtergrond bij gemeenten (Den Haag en nu Amsterdam) en voorheen bij beleggers (ceo Syntrus Achmea en voorzitter van IVBN).
Wetenschap
Ook de wetenschap wordt niet uitgevlakt als kans om de woningmarkt vlot te trekken. Wie heeft meer kennis van de markt dan voormalig TU Delft-hoogleraar Johan Conijn?
Ook vaak genoemd is degene die de aftrap van de Provada gaat verrichten, Onno Hoes. Hij is nu voorzitter van de NVM, een van de rijkste maar ook een van de meest ingewikkeld te besturen brancheorganisaties met pareltjes als Funda. Hoes schreef al mee aan het partijprogramma van de VVD en neemt ook bestuurlijke kennis mee als burgemeester van Maastricht.
Geen consensus
Niet onvermeld mag blijven dat tientallen inzenders ‘hun’ minister niet in het lijstje zagen staan. Net als in de politiek zelf is de consensus in het vastgoed ver te zoeken.
Zo vonden tien inzenders alleen zichzelf goed genoeg, maar tientallen anderen zijn serieus aan het speuren geweest om nog meer kandidaten en in hun ogen betere te vinden. De meest genoemde met een ‘wildcard’ was prof. Peter Boelhouwer – inderdaad een kenner van de woningmarkt die op de lijst met nominaties zeker niet had misstaan. Ook Johan Remkes kreeg meerdere stemmers achter zich, hoewel zijn politieke vaardigheden waarschijnlijk meer gewicht in de schaal legden dan zijn specifieke kennis van dit dossier.
Eigenlijk hoorde op de lijst ook Friso de Zeeuw, voormalig hoogleraar gebiedsontwikkeling en directeur nieuwe markten bij BPD. Hij heeft op alle gebieden van het woondossier een mening, en anders dan veel van zijn collega’s is die nog gefundeerd ook. Zijn partij PvdA staat echter buitenspel bij de formatie.
Framing aanpakken
Dat geldt niet voor VVD-prominent Jan Kamminga, die als voormalig makelaar en ex-voorzitter van beleggersvereniging Vastgoedbelang ook veel kennis van het woondossier heeft. We nemen aan dat hij de framing van huisjesmelkers en prins Bernhard adequaat ter hand kan nemen, als leeftijdsdiscriminatie geen rol zou spelen.
Sommige ondervraagden kozen ervoor om niet Heleen Aarts maar haar voorganger te nomineren: Wienke Bodewes – winnaar van de Nyenrode-oeuvre-award. Ook bouwheer Floris Alkemade werd genoemd, en nog vele anderen.
Puinruimen
Wij danken alle inzenders, bijna 400 in getal, voor hun positieve meedenken. Er was slechts één uitzondering op dat positivisme. Eén inzender nomineerde Stef Blok ‘omdat die dan zijn eigen puinhopen kan opruimen’. Ik denk dat veel lezers daar anders over denken, want als Blok destijds niet de grote internationale woningbeleggers naar Nederland had gehaald, was de markt nog verder heen geweest.
Nu de kandidaten bekend zijn, is de volgende stap dat informateurs Koolmees en Remkes de kandidaten van de Nederlandse vastgoedmarkt, te weten Heleen Aarts en Daan van der Vorm, met een telefoontje verblijden. Het land roept hen op de eervolle maar vaak ondankbare ministersrol te vervullen. Als nieuwe minister van Wonen zullen zij de markt kunnen vlottrekken, met als uiteindelijke doel een land dat voldoende woonruimte biedt in aantrekkelijke omgevingen.