Schaarste in vrije sector huurmarkt neemt toe

Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal beschikbare huurwoningen in de vrije sector in het tweede kwartaal van 2024 met 32,8% gedaald. Dat blijkt uit een data-analyse van woningplatform Pararius. De gemiddelde vierkantemeterprijs van een vrije sector huurwoning steeg in Q2 van 2024 met 9,9%. 

In het tweede kwartaal van 2024 klom de gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector naar €18,79. In Q2 van 2023 bedroeg de gemiddelde vierkantemeterprijs nog €17,10. Deze ontwikkeling onderstreept de aanhoudende druk op de Nederlandse huurmarkt, aangedreven door een beperkt aanbod en een sterke vraag, wat leidt tot hogere huurprijzen, zo wordt geconcludeerd in de huurmonitor

Vrijgekomen huurhuizen

In het tweede kwartaal van 2024 kwamen er in heel Nederland 14.673 woningen beschikbaar voor nieuwe huurders. Dit is 32,8% minder in vergelijking met een jaar eerder en zelfs 44% minder dan in het tweede kwartaal van 2022. In het tweede kwartaal van 2024 zijn er 21.054 woningen afgemeld. Per saldo betekent dit dat het aanbod op de huurmarkt flink schaarser is geworden en dat woningzoekenden het afgelopen kwartaal uit 6.381 minder huurwoningen konden kiezen.

Verschuiving huur naar koop

Het percentage van het koopaanbod afkomstig uit de huurmarkt steeg in het tweede kwartaal van 2024 naar 7,8%. Dit betekent dat 7,8% van alle woningen die in het tweede kwartaal van 2024 in de verkoop stonden, een voormalige huurwoning betrof. In het eerste kwartaal van 2024 was dit percentage nog 7%.

Sinds het laatste kwartaal van 2022 neemt het aantal koopwoningen dat afkomstig is uit de huurmarkt toe, vooral omdat steeds meer particuliere beleggers kiezen om hun vrijgekomen huurwoningen te verkopen in plaats van weer te verhuren. De voornaamste redenen voor de uitponding van huurwoningen is toe te schrijven aan de Nederlandse overheid die de huurmarkt verder heeft gereguleerd, in combinatie met een hogere belastingdruk.

Jasper de Groot, directeur van Pararius: 'Sinds het eerste kwartaal van 2023 zijn ten minste 8.000 woningen van de huur- naar de koopmarkt verschoven. En deze cijfers zijn enkel gebaseerd op de koopwoningen die op Pararius worden aangeboden, want in werkelijkheid ligt dit getal hoogstwaarschijnlijk drie keer zo hoog.’

Grote steden

De gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector steeg in het tweede kwartaal van 2024 in vier van de vijf grote steden vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In Eindhoven zakte de vierkantemeterprijs met 1,7% naar €17,93, waarmee deze stad als enige van de G5 onder het landelijke gemiddelde van €18,79 blijft.

In Amsterdam nam de gemiddelde vierkantemeterprijs toe met 3,8%, waardoor nieuwe huurders €27,57 per m² per maand moeten betalen. De grootste procentuele stijgingen vonden plaats in Den Haag (+8,1%) en Rotterdam (+8%), waar nieuwe huurders respectievelijk €20,07 en €20,13 per m² per maand moeten betalen. In Utrecht steeg de vierkantemeterprijs met 2,1 procent naar €21,52.

De Groot: 'Hoewel de overheidsmaatregelen bedoeld zijn om de woningmarkt te stabiliseren, zien we het tegenovergestelde effect in de vrije sector. Huurprijzen blijven stijgen, terwijl het aantal beschikbare huurwoningen afneemt. Dit komt voornamelijk doordat particuliere verhuurders, die vaak in vastgoed investeren als pensioenvoorziening, zich terugtrekken uit de markt. Hierdoor neemt de keuzevrijheid aanzienlijk af voor huurders die afhankelijk zijn van de vrije sector.'