Saxion bouwt een eigen ‘Smart TinyLab’

Vanaf het voorjaar van 2021 wil Hogeschool Saxion samen met zijn projectpartners gebruikmaken van het Smart TinyLab dat gebouwd wordt bij locatie Ko Wierenga te Enschede.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 18 december 2020

In dit lab kan in de praktijk worden getest, ontwikkeld, gevalideerd en gedemonstreerd.
Energieopwekking, distributie en afgiftesystemen werken vaak nog niet optimaal samen met de gebouwschil. Met het Smart TinyLab wil Saxion mbo- en hbo-studenten, onderzoekers, bedrijven en andere partners de ruimte bieden hun producten te testen in een draaibare en flexibel in te richten testomgeving.
Om zogeheten nul-op-de-meterwoningen te kunnen realiseren, is samenwerking tussen de verschillende energiebeheersystemen van groot belang. Alleen zo kunnen bouwbedrijven en systeemleveranciers hun producten zo efficiënt mogelijk maken en bijdragen aan de geformuleerde CO2-emissiereductiedoelen uit het Klimaatakkoord. Daarnaast hebben ook gebruikers van een gebouw grote invloed op de energie-efficiëntie. Daarom wordt met behulp van het Smart TinyLab gewerkt aan verschillende ICT-systemen.
Het Smart TinyLab bestaat uit drie verschillende kamers. Een vaste kamer bevat alle technische installaties die nodig zijn voor klimaat- en energiebeheersing en in de twee proefkamers, die flexibel in te richten zijn en uitneembare binnen- en buitenwanden hebben, kunnen de bedrijven eigen systeemcomponenten plaatsen. Ook is het lab 180 graden draaibaar, zodat er gespeeld kan worden met zonlicht, en is het voorzien van sensoren om verschillende metingen te verrichten en geïntegreerde systeemprestaties te kwantificeren.

www.saxion.nl