Savills: Nederland blijft interessante bestemming voor buitenlands kapitaal

Volgens onderzoek van internationale vastgoedadviseur Savills zal de duurzame groei van de Nederlandse economie in 2018 doorzetten. Daardoor blijft Nederland een interessante bestemming voor (buitenlands) kapitaal.

Na drie opeenvolgende jaren van recordbrekende investeringsvolumes, zette deze trend zich in 2017 voort. Het totale investeringsvolume van 2017 bereikte € 20,9 mrd in vergelijking met € 16,8 mrd in 2016, een groei van 24%. Dit staat in het onderzoeksrapport ‘Netherlands Market in Minutes – Januari 2018’.
Van het totale beleggingsvolume is 60% grensoverschrijdend. Interessant is dat alle commerciële vastgoedsectoren een groei van ten minste 20% hebben laten zien. Deze diversificatie wordt veroorzaakt door beleggers die op zoek zijn naar nieuwe investeringsmogelijkheden in hun zoektocht naar beste rendement.

Kantoren: 37% van het totale investeringsvolume, 21% groei ten opzichte van 2016
Winkels: 21% van het totale investeringsvolume, 104% groei ten opzichte van 2016
Woningen: 18% van het totale investeringsvolume, -23% minder dan in 2016
Logistiek & bedrijfsruimte: 13% van totale investeringsvolume, 43% groei ten opzichte van 2016
Hotels: 11% van het totale investeringsvolume, 200% groei ten opzichte van 2016

Vooruitblik
Beleggers die op zoek zijn naar interessante beleggingsmogelijkheden in Nederland wordt geadviseerd hun horizon zowel geografisch als over sectoren te verbreden, waardoor ze toegang krijgen tot een breder productaanbod.

Omdat de verwachting is dat de aanvangsrendementen in Amsterdam verder zullen dalen en de belangstelling voor andere Nederlandse steden groeit, verwacht Savills dat de yield gap tussen Amsterdam en andere grote steden als Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Den Bosch in 2018 kleiner zal worden.

De kantorensector herstelt zich van de hoge leegstandspercentages en bereikt een niveau dat vergelijkbaar is met dat van vóór de crisis. Savills verwacht dat de leegstand verder zal dalen als gevolg van onttrekkingen (met name door herontwikkeling) en een toenemende vraag naar kantoorruimte in 2018. Dit zal ook resulteren in een verdere stijging van de huurprijzen.

Wouter Stevens, hoofd Agency bij Savills Nederland: 'Het gebrek aan aanbod leidde eerder al tot lagere huurkortingen, maar leidt nu ook tot een gemiddelde huurprijsstijging van 10% in de grote steden. Beleggers profiteren van de reële huurgroei, terwijl gebruikers voor het dilemma staan van een gebrek aan hoogwaardige kantoorruimte enerzijds en stijgende huurprijzen anderzijds. Als gevolg hiervan wijken ze uit naar secundaire locaties of maken ze pas op de plaats, wat we terug zullen zien in de opnamecijfers.'

In 2017 begonnen buitenlandse investeerders belangstelling te tonen voor logistieke en 'branded living' woonconcepten. Deze trend zal naar verwachting in 2018 doorzetten. Savills verwacht dat de bruto aanvangsrendementen in deze sectoren tot onder de 5% zullen zakken. Ook de hotelmarkt zag een enorme groei van het investeringsvolume in 2017.

Bas Wilberts, hoofd Alternative Investments bij Savills Nederland: 'Nu beleggers hun blik verbreden in de ‘search for yield’, biedt de hotelsector interessante kansen. Aangezien dit een nichemarkt is met beperkt aanbod, zal het een uitdaging worden om het beleggingsvolume in 2018 te evenaren, maar de belangstelling van beleggers blijft groot.'