Savills: Europese zorgwoningen blijven in trek

De investeringen in de Europese markt voor zorgvastgoed, en zorgwoningen in het bijzonder, zijn volgens vastgoedadiseur Savills de afgelopen tien jaar gestaag gestegen.

In 2021 werd een record investeringsvolume van € 5,7 mrd bereikt, vergeleken met het gemiddelde van € 2,4 mrd per jaar in het afgelopen decennium. Dat blijkt uit het nieuwste onderzoeksrapport van Savills over seniorenhuisvesting in Europa.

Savills merkt op dat buitenlands kapitaal de overhand heeft in het investeringsvolume. Internationale beleggers trachten hiermee hun portefeuilles te diversifiëren en te profiteren van een sterk rendementspotentieel. De gemiddelde Europese prime (net) yield lag met 4,43% in het tweede kwartaal van dit jaar een stuk hoger dan dat van reguliere woningbeleggingen.

Duitsland meest liquide markt
De investeringen in de zeven belangrijkste Europese markten voor zorgwoningen (Duitsland, VK, Frankrijk, Spanje, Italië, Nederland en België) zullen naar verwachting blijven toenemen, aangezien grote zorgaanbieders zoals Korian en Orpea een pan-Europese focus gaan aannemen. Onderzoek van Savills toont aan dat Duitsland de meest liquide markt in Europa is, met meer dan € 5 mrd aan transacties sinds 2020. Het VK staat op de tweede plaats, goed voor € 2,2 mrd, met Frankrijk en Italië op een gedeelde derde plaats met respectievelijk € 750 mln. In Nederland komt het beleggingsvolume uit op € 168 mln.

Bas Wilberts, Head of Residential & Hotel Investment at Savills in Nederland: ‘Zorgvastgoed heeft bewezen een anticyclische beleggingscategorie te zijn, die sterk presteert in economisch mindere tijden. De sterk gefragmenteerde aard van een aantal Europese markten voor zorgwoningen, zoals Frankrijk, Duitsland, het VK, Spanje en Nederland, in combinatie met een vergrijzende bevolking over het hele continent, zal dan ook kansen blijven bieden voor investeerders. Een goed begrip van de lokale regelgeving en benadering van zorg is daarbij van cruciaal belang voor investeerders die willen instappen in dit marktsegment.’

Vergrijzing
Volgens Savills zal Nederland, samen met Spanje, de komende 10 jaar de grootste bevolkingsgroei van de groep van 65 jaar en ouder zien (+25%). Duitsland heeft momenteel met 35% de hoogste afhankelijkheidsratio van ouderen (het aantal mensen van >65 jaar als percentage van het aantal mensen in de werkende leeftijd, 14-64 jaar). Naar verwachting loopt dit op tot 45% in 2032.

Schaalvergroting in Nederland
In 2022 is in Nederland nieuwe wetgeving in werking getreden, de Wet Toetreding Zorgaanbieders (Wtza), vervolgt Wilberts. ‘Deze wet kent nieuwe toetredingsregels voor zorgaanbieders. Dit verhoogt de drempel voor nieuwe operators in Nederland, waardoor de verwachting is dat het aantal aanbieders, ondanks de toenemende vraag nauwelijks gaat toenemen. Dit zal waarschijnlijk zorgen voor schaalvergroting, wat als een kans mag worden gezien. De Nederlandse zorgvastgoedmarkt is op dit moment sterk gefragmenteerd. De grootste 5 spelers vormen slechts 5% van de markt. Dit ten opzichte van bijvoorbeeld België waar de grootste spelers bijna een kwart van het marktaandeel in het bezit hebben en er weinig kansen zijn om bestaande bouw aan te kopen om een portefeuille op te kunnen bouwen.'