Ruimtelijke ordening is een zeer eigenzinnige discipline en wordt overal ter wereld verschillend opgevat.
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 25 november 2022
Vaak maakt ruimtelijke ordening deel uit van een architectonische benadering van de stad, maar soms is het onderdeel van een politiek-economische benadering.
De hedendaagse stedelijke uitdagingen vereisen een innovatieve aanpak van de planologie en het ontwerp van duurzame, eerlijke en inclusieve steden en regio’s. De volgende generatie planologen en ontwerpers moet met die complexiteit omgaan door inzichten uit verschillende disciplines te integreren.
De sectie Ruimtelijke planning en strategie van de TU Delft heeft een boek uitgebracht waarin kennis van de leden en partners van de sectie is verzameld. In het boek slaan de auteurs een brug tussen ontwerp en politiek, en de manier waarop we ruimte opvatten als fundamenteel voor het begrijpen van sociaal–economische processen. Dit is verankerd in een Nederlandse traditie van stadsmaken. De ruimtelijke ordening in Nederland is dan ook een unieke combinatie van planvorming, ontwerp en beheer.
Tegelijkertijd is de ruimtelijke ordening in Nederland vooruitstrevend en uniek toegerust om de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd (klimaatverandering, pandemieën, groeiende ongelijkheid, enz.) het hoofd te bieden en kan zij nuttig zijn voor studenten en docenten elders die van andere tradities willen leren. Het boek wil lezers over de hele wereld inzicht bieden in hoe ruimtelijke ordening aan de TU Delft wordt opgevat.
Het boek Teaching, learning & researching spatial planning onder redactie van Roberto Rocco, Gregory Bracken, Caroline Newton en Marcin Dabrowski is gratis te downloaden op www.tudelft.nl/bk/actueel/nieuws